Vodeća američka berza kriptovaluta Coinbase dobila je patent za sistem koji identifikuje i označava neusaglašene naloge.

U prijavi Službi za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Država 19. novembra detaljno prikazuje sistem koji sadrži model bodovanja koji „određuje ocenu usaglašenosti za svaki od naloga na osnovu odgovarajućih faktora povezanih sa određenim nalogom”. Sistem zatim upoređuje rezultat usklađenosti za svaki nalog kako bi se otkrili oni nalozi koji nisu u skladu sa standardima.

Eliminisanje neusaglašenih naloga

Nakon što jedinica koja označava identifikovane naloge koji navodno nisu u skladu, sistem procenjuje da li su dobri ili loši, unosi određivanje u sistem povratnih informacija i odlučuje da li će zatvoriti nalog ili ne. U prijavi je navedeno:

„Istražitelj može biti u stanju da utvrdi da li se nalog koristi za nezakonite aktivnosti tako što će vršiti istraživanje strana u transakciji koje primaju ili šalju plaćanje i utvrditi da li su takve strane redovno umešane u nezakonite aktivnosti. Na primer, može se relativno lako utvrditi da strana koja šalje ili prima uplatu obavlja posao Internet usluga koji može biti nezakonit."

Prema izveštaju CipherTrace-a za treći kvartal 2019. godine, ukupan obim prevara i krađa vezanih za kriptovalute rezultirala je gubicima u vrednosti od 4,4 milijarde dolara u 2019. CipherTrace je “zaronio” u zahteve za usaglašavanje KYC i AML procedura 120 najpopularnijih berzi kriptovaluta i analizirao obrasce krivičnih dela povezanih sa kriptovalutama.

Ranije u novembru, advokat i glavni zastupnik decentralizovanog finansiranja startapa Compound Finance, Džejk Červinski, pokrenuo je pitanje da li je vredno izlaganja javnosti rizicima podataka koji zahtevaju KYC. Objasnio je da KYC pomaže organima pravosuđa da prate ilegalne transakcije, ali i izlaže javnost hakovanju, fišingu i krađi identiteta.