Glavni američki provajder kripto novčanika i servis za razmenu, Coinbase je najavio da pokreće paket novih proizvoda namenjenih institucionalnim investitorima, prema zvaničnom blogu 15. maja.

Četiri proizvoda - Coinbase Custody, Coinbase Markets, Coinbase Institutional Coverage Group i Coinbase Prime - svi se fokusiraju na ublažavanje glavnih briga koje su navodno uticale na institucionalne investitore da se zadrže od ulaska u kripto prostor do sada, kao što su sigurnost i regulatorna usklađenost.

Adam Vajt, potpredsednik Coinbase-a i generalni menadžer, bio je pun samopouzdanja dok je govorio za CNBC:

"Smatramo da ovo može otključati 10 milijardi dolara institucionalnog novca za investitore koji “stoje sa strane”. Mi vidimo brzo povećanje svesti i pažnje na tržište kriptovaluta."

Custody Coinbase, koji je prvi put najavljen prošle godine u zvaničnom blogu Coinbase-a, se bavi problemom "broj jedan" institucionalnih investitora, odnosno bezbednosti. Kompanija objašnjava da će “custody” rešenje za digitalnu imovinu osigurati sredstva klijenata kroz rigoroznu finansijsku kontrolu, kao što su zaštita združenih elektronskih potpisa, revizije i ograničenja za povlačenje.

Iako kompanija navodno već čuva više od 20 milijardi dolara od kripto klijenata, prema CNBC-u, Coinbase Custody će biti uspostavljen u partnerstvu s trećim licima revizora, koji je prijavljen kao nezavisni posrednik u skladu sa Komisijom za hartije od vrednosti (SEC).

U međuvremenu, Coinbase Markets će biti digitalna tržnica sa sedištem u Čikagu, koje će obezbediti centralizovan bazen likvidnosti za sve investitore i ima za cilj da ponudi usluge poravnanja i kliringa u budućnosti, prema današnjem saopštenju Coinbase-a. Osim toga, Coinbase Prime će biti posebna trgovačka platforma za institucionalne klijente.

Coinbase trenutno ima više od 20 miliona klijenata i ukupnim trgovanjem od 150 milijardi dolara u digitalnoj imovini na platformi za razmenu kripotvaluta, prenosi CNBC. Prema podacima iz Recoda za 2017. godinu, prihodi su iznosili 1 milijardu dolara, dok su investitori kao što su Andreessen Horowitz, Union Square Ventures i New York Stock Exchange imali 225 miliona dolara. Najavljeno je da je procena akvizicije ovog proleća bila oko 8 milijardi dolara u kupoprodajnim ugovorima.

Vlasnik Njujorške berze ICE ovog meseca objavio je svoje sopstvene planove za rešavanje ugovora o kripto razmeni u BTC-u, što ukazuje na to da je došlo do rešenja za institucionalne nosioce prema Komisjiji za hartije od vrednosti (SEC-u) za institucionalne vlasnike. Najava ICE-a je došla samo nekoliko dana nakon što je gigant investicionog bankarstva Goldman Saks rekao da će otvoriti kancelariju za trgovanje kriptom "za nekoliko sedmica". Sa ograničenjima nadzora i regulatornim preprekama, mnogi su predvideli da će "zrelo" kripto tržište zaista neizbežno dovesti do velikih institucionalnih ulaganja u tržište.


 

Pripremio: Nikola Tasić