Američka kripto berza Coinbase najavila je da će dati jednu milijardu stelara (XLM) (oko 106 miliona dolara) korisnicima koji će učiti o stelar protokolu. Vesti su otkrivene u blog postu Coinbase-a objavljenog 26. marta.

Ovaj korak je deo Coinbase Earn programa, koji se fokusira na kripto obrazovanje. Kompanija je izjavila da je ovo najveći korak njihovog obrazovnog projekta do sada. Bilo koji korisnik iz SAD-a može da zaradi do 50 dolara dok uči o protokolu stelara.

Prema Coinbase Earn vebsajtu, program je razvijen u saradnji sa stelarom i sastoji se od pet edukativnih video snimka, pri čemu svaka traje tri minuta. Nakon što gledaju video snimke do kraja i uspešno završe kviz, korisnici mogu da zarade XLM tokene kao nagradu.

Kompanija navodi da je već poslala prvu grupu pozivnica američkim korisnicima kako bi bili deo programa. Korisnici izvan SAD-a dobijaju mogućnost da učestvuju u programu kasnije.

XLM je trenutno osmi na rang listi po tržišnoj kapitalizaciji među top 100 kriptovaluta na CoinMarketCap-u. Cena i tržišna kapitalizacija tokena je u porastu nakon objave Coinbase-a, sa dnevnim rastom od skoro 7%. U vreme pisanja, XLM se trguje na 0,106 dolara.

XLM price performance

Performansa XLM cene. Izvor: CoinMarketCap

Ranije ovog meseca, Coinbase je dodao podršku za XLM na svojoj glavnoj platformi. Kriptovaluta je dostupna većini korisnika, osim korisnika iz Ujedinjenog Kraljevstva i američke države Njujork. Pre toga, platforma kompanije za profesionalnu trgovinu, Coinbase Pro, objavila je da prihvata XLM depozite.

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, masovna raspodela (airdrop) XLM-a desila se u novembru 2018. Tada, provajder kripto novčanika Blockchain.com, uspostavio je punu podršku za token, uz to da su dali XLM u vrednosti od 125 miliona dolara svojim korisnicima. Sama kompanija je ovu inicijativu označila kao “najveći airdrop u istoriji kripta i verovatno najveća nagradna igra za potrošače ikada.”

Pripremio: Marko Mihajlović