Coinbase, velika američka menjačnica kriptovaluta i servis za usluge kripto novčanika, suočava se sa zajedničkom tužbom u kojoj se tvrdi da su zaposleni i drugi insajderi profitirali od trgovanja na nejavnim informacijama da menjačnica planira da uvede bitkoin keš (BCH) podršku prošlog decembra, izveštava Recorder Law u petak (2 mart).

Tužbu je podneo korisnik Coinbase-a i građanin Arizone Džefri Berk, koga će reprezentovati dve advokatske firme, u američkom okružnom sudu severne Kalifornije u četvrtak (1. mart).

Navodi iz tužbe podnete protiv Coinbase-a nam objašnjavaju o čemu se zapravo radi:

"U ime svih korisnika Coinbase-a koji su obavili kupovinu, prodaju ili trgovanje na Coinbase-u...tokom vremenskog perioda od 19. decembra do 21. decembra 2017. godine..i koji su pretrpeli novčani gubitak zbog krivičnih dela optuženih."

U tužbi, podnosilac optužuje Coinbase-ove "veštački naduvane cene" putem otkrivanja naloga za kupovinu i prodaju u trenucima nakon što je Coinbase pokrenuo BCH podršku 19. decembra. Taj potez je možda prouzrokovao da cena kriptovalute bude veća za 130% - od 1.865 dolara 18. decembra do svog rekorda od 4.300 dolara 20. decembra - sudeći prema podacima sa CoinMarketCap-a (ukupna tržišna kapitalizacija).

Pic

BCH je nastao u avgustu 2017. godine kao hard-fork bitkoina. Dan kada se pojavio na Coinbase-u, viši menadžer Brajan Armstrong objavio je blog post u kome izjavljuje da su zaposleni u Coinbase-u podvrgnuti trgovačkim politikama kompanije, koje se odnose na sve trgovinske aktivnosti na svakoj platformi i zabranjuje otkrivanje podataka koji nisu javno dostupni.

"S obzirom na porast cena u satima koji dovode do objave, sprovešćemo istragu povodom ovog pitanja. Ukoliko pronađemo dokaz da je bilo koji zaposleni na Coinbase-u prekršio našu politiku poslovanja - direktno ili indirektno - neću oklevati da zaposlenom uručim momentalni otkaz i preduzmem odgovarajuću pravnu akciju protiv njega", navodi Armstrong u svom postu.

23. februara, Coinbase je zvanično informisao oko 13.000 korisnika "koji puno trguju” čiji će lični podaci sa njihovih naloga biti predati u američkoj Poreskoj službi (IRS) prateći legalna naređenja povodom pravne borbe koja se vodi između IRS-a i kripto platforme.


 

Pripremio: Bojan Zečević