Coinbase je najavio da će početi da naplaćuje naknadu za slanje kako bitkoina, tako i itirijuma zbog ‘značajnih troškova’.

Na osnovu poslednjih informacija koje smo mogli da pročitamo u sredu, pomenuta menjačnica i provajder novčanika navodi da više neće da plaća Bitkoin i Itirijum mreži naknade za rudare od 21. marta, odnosno, ti troškovi će postati teret korisnika.

U izjavi se navodi:

“Sada imamo više od šest miliona korisnika širom sveta i to je postao značajan trošak. Provizije će biti dinamične i biće plaćene od strane korisnika u trenutku slanja ‘on-chain’ transakcija (upisuje se na blokčein i blokčein određuje njenu validnost).”

Coinbase nije jedini koji menja svoju poslovnu praksu kao odgovor na rastuće naknade za rudare. Bitpay je prošle nedelje podigao minimalni iznos za povlačenje sa 4 centa na 1 dolar da bi se suprotstavio ‘eksponencijalnom rastu’ naknada za transakcije.

Coinbase ide dalje postavljanjem dinamičke naknade za itirijum i bitkoin transakcije. Uprkos nedavnom rastu cene i obima prometa, naknade za ‘on-chain’ slanje Itirijuma se nije značajno povećalo.

Kompanija je dodala da će interne transakcije sa novčanika na novčanik i dalje biti besplatne i time povećava atraktivnost ‘off-chain’ transakcija (transfer vrednosti izvan blokčeina) za svoje korisnike.

Takva off-chain plaćanja su ranije privlačila kritike stručnjaka za kriptovalute. Komentator Andreas Antonopulos je napisao u januaru na svom blogu da ‘on-coinbase transakcije’ predstavljaju rizike za bitkoin mrežu.

“No segwit/No Lightning network ne znači ‘on-chain transakcije’. To znači on-coinbase transakcije, što je još gore,” rekao je on.