Coinbase je izvojevao delimičnu pobedu u njihovoj pravnoj borbi nad IRS-om koja se odnosi na objavljivanje privatnih informacija korisnika. Prema navodima Coinbase-a, vlada je na početku tražila evidenciju za preko 500.000 korisnika u svojim naporima da smanji utaju poreza. Posle nekoliko meseci pravnog polemisanja, Coinbase je najavio da je IRS smanjio njihov zahtev za upis na samo 14.000 korisnika, što je smanjenje od 97%.

Coinbase je saopštio da je količina dokumentacije koju je zahtevala IRS znatno smanjena. U blogu kompanije nije otkriven kriterijum koji se koristi za utvrđivanje 14.000 korisnika koji su interesantni IRS-u. Takođe, Coinbase nije otkrio obim dokumentacije koju poreska agencija sada traži.

Razlog za presedan

Delimična pobeda berze je važan korak u opštem obračunu poreza na kriptovalute. Prema Coinbase-u, većina kompanija jednostavno predaje informacije IRS-u, ali su pokušavale da održavaju privatnost korisnika:

“Coinbase je započeo ovaj proces pre 12 meseci, današnji rezultat nije potpuna pobeda kojoj smo se nadali, to predstavlja značajnu i bez presedana pobedu za ceo sektor i stotine hiljada korisnika koji bi bili nepravedno označeni i ako nisu bili za našu akciju. Iako smo razočarani što nismo u potpunosti pobedili, ponosni smo što se borimo za naše kupce i uspeli smo da ostvarimo rezultat i ako smo mala kompanija koja se borila protiv velike vladine agencije.”

Kompanija je obećala da će, ukoliko se od njih zahteva da podnesu tražene informacije o konačnih 14.000 korisnika, obavestiti njih pre nego što se objave. Pravno osoblje kompanije trenutno ocenjuje zahtev pre nego što nastavi sa radom.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić