Menjačnica i provajder usluga novčanika Coinbase i njegova profesionalna platforma za trgovanje Global Digital Asset Exchange GDAX su na raznim blogovima, 23. februara, najavili da su implementirali Segregated Witness (SegWit) podršku za bitkoin transakcije.

Na svom blogu, GDAX karakteriše SegWit tehnologiju kao "kritičan korak napred u razvoju bitkoina" i obećava da će podrška za  SegWit transakcije biti dostupna 100% njihovim kupcima "u narednim danima". Coinbase je takođe rekao da će u narednoj sedmici pružiti podršku svim kupcima.

SegWit tehnologija je dizajnirana da smanji vreme obrade transakcije i naknade na bitkoin mreži. Mnoge popularne bitkoin menjačnice su pogođene zagušenjem mreže zbog neefikasne upotrebe blok prostora, to je u stvari problem koji SegWit nastoji da reši.

Prošle nedelje je bilo nekoliko važnih prekretnica u usvajanju SegWit-a. Najnovija verzija Bitcoin Core-a, objavljena 15. februara, predstavila je po prvi put potpunu SegWit podršku. Samo nekoliko dana kasnije, 20. februara, istog dana kad je Coinbase izjavio da je završio SegWit testiranje, menjačnica kriptovaluta Bitfinex najavila je i potpunu SegWit podršku za sve kupce.

Ovu nedelju su obeležile i rekordno niske transakcione naknade na bitkoin mreži, što je značajno smanjenje u odnosu na  decembar 2017. i januar 2018. godine.

Kada je GDAX najavio da će bitkoin keš (BCH) biti dostupan za trgovanje na njihovoj menjačnici sredinom januara 2018. godine, vest je razočarala mnoge trgovce koji su očekivali da će implementacija SegWit-a biti prioritet platforme.

U svakom slučaju, i GDAX i Coinbase su na svojim blogovima pokazali da su posvećeni implementaciji dodatnih rešenja za skaliranje za bitkoin mrežu, uključujući takozvano "Layer 2" rešenje - Lightning Network.

 

 

 

Pripremio: Nenad Ćurčić