Japanska kripto menjačnica Coincheck počinje sa refundiranjem sredstva svojim korisnicima, od kojih je 26. januara ukradeno 534 miliona NEM-a, takođe će početi sa prodajom i povlačenjem određenih kriptovaluta, objavljeno je 12. marta na sajtu Coincheck-a.

U toku su povlačenja sledećih valuta: Itirijum (ETH), Itirijum klasik (ETC), Ripl (XRP), Lajtkoin (LTC), Bitkoin keš (BCH) i Bitkoin (BTC). Prema saopštenju za medije, prodaja BTC-a nikada nije bila zaustavljena, ETH, ETC, XRP, LTC, BCH se sada mogu ponovo prodavati na menjačnici.

8. marta, Coincheck je ponovio prethodnu objavu da će uskoro početi refundiranje NEM novčića kupcima. Nadoknada će biti isplaćena u japanskom jenu, po ceni od oko 88,5 jena (oko 0,83 dolara) po jednom NEM-u.

Japanska agencija za financijske usluge (FSA) je reagovala na hakerski napad sprovođenjem inspekcija na licu mesta nad 15 neregistriranih kripto menjačnica u Japanu. Kao rezultat inspekcija, FSA je poslala naloge za poboljšanje poslovanja na 7 od tih 25 menjačnica, uključujući i Coincheck.

U saopštenju Coincheck-a o nastavku prodaje nekih kriptovaluta, obratili su se putem nalogu za unapređenje poslovanja:

"Mi ćemo ozbiljno posvetiti pažnju merama koje pažljivo preduzimamo, i duboko ćemo razmisliti o sebi i drastično pregledati naš sistem unutrašnje kontrole i kontrole upravljanja i pregledaćemo strategiju upravljanja koja temeljno štiti naše korisnike."

NEM-ov hak je pripisan Coincheck-u, jer je NEM bio uskladišten na nisko sigurnosnom hot wallet-u. Kako su hakeri uspeli da ukradu privatni ključ za novčanik, mogli su da uzmu i sredstva.

Prema izveštaju Nikkei Asian Review-a  12. marta, mejlovi zaraženi virusima poslati su na adrese nekoliko zaposlenih u Coincheck-u nedelju dana pre napada, otvaranjem e-pošte  zaposlenih omogućilo je hakerima da dobiju pristup privatnom ključu.

Pošto je poslata i otvorena e-pošta sa malverom, Coincheck-ov sistem započeo je povezivanje spoljnih servisa sa sedištem u Evropi i SAD bez ikakvog odgovarajućeg odobrenja. Ova komunikacija se nastavila do ponoći 25. januara, prekidajući sinhronizaciju sa NEM-om, koji je u ranim satima 26. januara napustio hot wallet.

Neki od ukradenih NEM novčića su bili praćeni i smešteni su u kanadskoj kripto menjačnici, kao i u japanskoj menjačnici Zaif.

Nakon napada, deset kripto trgovaca podnelo je tužbu sredinom februara, zbog  zamrzavanja kripto povlačenja. Još 132 kripto investitora podnelo je tužbu početkom marta, tražeći oko 228 miliona jena (oko 2 miliona dolara) odštete.

 

Pripremi: Nenad Ćurčić