Stručnjaci su potvrdili da su svi NEM (XEM) novčići ukradeni od najveće japanske kripto menjačnice Coincheck, prebačeni sa računa hakera, izveštava NHK World 22. marta.

26. januara hakeri su ukrali 530 miliona dolara u NEM-u od Coincheck-a. Do 1. februara, Singapurska NEM fondacija ustanovila je da su hakeri prebacivali ukradene NEM novčiće na različite adrese, ali nisu mogli da otkriju samu lokaciju hakera.

Mesec dana kasnije, ukradeni novčići iz Coincheck-a su otkriveni na kripto menjačnicama u Kanadi i Japanu.

Do nedelje, 18. marta, NEM fondacija prestala je da prati ukradene novčiće, što je ubrzalo kretanje valute, navodi NHK. Stručnjaci kažu da je nemoguće pratiti ukradene novčiće skoro dva meseca nakon hakovanja. Evidencija onlajn transakcija pokazuje da je stanje na računu, za koji se veruje da ga koriste hakeri, nula.

Prema novom godišnjem izveštaju Japanske nacionalne policijske agencije, više od 6,2 miliona dolara različitih kriptovaluta izgubljeno je zbog hakova i prevara u 2017. godini, ne uključujući 530 miliona dolara Coincheck-a. 17. marta, Cointelegraph je objavio da je Coincheck prestao da podržava tri digitalne valute usmerene ka privatnosti: Monero, Deš i ZKeš.

Ranije ovog meseca Coincheck je započeo proces refundiranja pogođenih korisnika. Odšteta je u japanskom jenu po stopi od 88,5 jena (0,83 dolara) za jedan NEM novčić. Što se tiče vrednosti ukradene valute, Coincheck hak nosi titulu najvećeg kripto haka u istoriji.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić