DAO ili Decentralizovana Autonomna Organizacija, je projekat Stock.It-a, kompanije iz Nemačke koja razvija pametne ugovore bazirane na Ethereum-u. Kompanija je na sajtu izdala saopštenje - Decentralized Autonomous Organization to Automate Governance, u kome je do detalja objašnjen način rada DAO-a.

DAO u Japanu

DAO je prikupio više od 143 miliona dolara. Nedavno smo saznali da će podršku za DAO tokene voditi Coincheck Japan.

U svetlu tih saznanja, CT je razgovarao sa Kagajaki Kavabatom (Kaga), iz Coincheck-a, kako bi saznali koliko visoko se može izdići DAO u Zemlji Izlazećeg Sunca.

Kaga kaže da postoji potražnja za DAO-om u Japanu:

”Postoji mnogo korisnika koji traže da uvedemo podršku za DAO, što nas je podstaklo da implementiramo DAO Token wallet i kupi/prodaj opcije.”

Japan je treća najveća ekonomija u svetu sa BDP-om od 4.41 triliona dolara. Zemlja je pokazala ogromno interesovanje i prihvatila nove finansijske tehnologije poput blockchain-a i bitkoina.

Kada je u pitanju DAO, interesovanje je na početnom nivou. Kaga je objasnio da javnost ima neko znanje o kriptovaluti ali postoji znatno veće interesovanje koje su pokazale velike korporacije i banke.

Izjavio je:

“Ukoliko se makar jedan uspešan projekat izdigne iz DAO-a, imaće ogroman potencijal da privuče interesovanje investitora i običnih ljudi.”

Nova tehnologija – nove brige

U poslednje vreme pojavila se zabrinutost pojedinaca za način funkcionisanja DAO-a. Prema Kagi, ne postoji ništa slično sa čime se DAO može uporediti:

“DAO je koncept toliko nov da smo zabrinuti da li će grupa amatera-investitora donositi prave odluke. Tradicionalne investicione odluke su donosili iskusni menadžeri. Mnogi elementi moraju biti uzeti u razmatranje. Kada je DAO u pitanju, odluke donosi grupa amatera-investitora samo na osnovu informacija prikazanih na sajtovima. Veoma nas interesuje da li će prvi praktični eksperiment biti uspešan ili ne. Pratićemo napredak DAO-a tokom narednih godina.”

Može li DAO da promeni način poslovanja?

Kaga je zaključio:

“DAO može postati standard za strukturu kompanije ili bilo koje organizacije. Možda će postojati kompanije bez direktora. Možda se pojavi nešto poput Skynet-a.”