Japanska menjačnica kriptovaluta Coincheck je 27. januara objavila da će izdati potpuni povraćaj za 260.000 korisnika koji su u petak postali žrtve NEM hakerskog napada.

Coincheck berza je hakovana 26. januara, što je rezultiralo velikim gubitkom od čak 523 miliona NEM novčića u vrednosti od oko 534 miliona dolara u tom trenutku. Tokom saopštenja za štampu nakon napada hakera, predstavnici menjačnice su otkrili da se sredstva nalaze na jednom “hot wallet-u” sa samo jednim potpisom, što je relativno nisko bezbednosno okruženje.

Kompanija je sada potvrdila svoju nameru da korisnicima refundira ukradeni novac. Prema navodima iz saopštenja, refundaciju će vršiti iz sopstvenih sredstava.

Kompanija još uvek razmatra tačan vremenski okvir i metodologiju procesa. Međutim već je najavljeno da će naknada za svaki NEM novčić iznositi 88.549 JPY, što je prosečni srednji kurs u periodu od kada je trgovanje stopirano do objavljivanja ovog saopštenja.

Coincheck je ukazao na to da će odnos kursa XEM/JPY preuzeti na Zaif-u,drugoj japanskoj menjačnici koja ima najveći volumen trgovanja za XEM na globalnom nivou.

Pored toga, iz Coincheck-a su potvrdili da ne žele da proglase bankrot, već imaju nameru da ostanu u poslu:

“Uz naše trenutne napore da podnesemo prijavu za registraciju kao pružalac usluge menjačnice kriptovaluta kod Agencije za finansijske usluge, nastavljamo sa poslovanjem.”

Pozitivna reakcija zajednice

Krađa NEM novčića predstavlja najveći hakerski događaj u istoriji kriptovaluta od sramotnog Mt. Gox kolapsa, koji se takođe dogodio u Japanu. Činjenica da je lokalna zajednica već bila ”testirana na bitku” verovatno je doprinela tome da najnoviji događaj u velikoj meri prođe ne opažen.

To se najlakše uviđa kroz brojke, budući da su japanska kriptovalutna tržišta u porastu 24h nakon hakerskog napada.

NEM je pozitivno reagovao i na globalnom nivou, prema Coinmarketcap-u, imao je skok od skoro 30% od saopštenja Coincheck-a.

NEM

Potrebu za podškom Coincheck-u, naročito zbog njihove posvećenosti da refundira sredstva korisnicima, pokazali su mnogi japanski lideri iz kripto zajednice, iako su podeljeni u mišljenju što se tiče bezbednosti novčanika u kom se nalazio NEM.

U međuvremenu, razvojni tim koji stoji iza NEM-a je najavio da radi na automatizovanom sistemu koji će pratiti ukradene novčiće i označiti sve adrese koje dobijaju ukradeni novac. Ovo će omogućiti menjačnicama kriptovaluta da sve adrese hakera stave na crnu listu, sprečacvajući ih da zarade na nezakonito dobijenim sredstvima.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić