Sajt sa kripto podacima CoinMarketCap.com (CMC) pokrenuo je profesionalni, plaćeni API za developere i fondove - navodi se u zvaničnom saopštenju od prvog avgusta.

Novi proizvod navodno ima za cilj da posluži kao ključan "faktor" koji će pružati tačne i diferencirane podatke za developere i fondove kao što je cena kripto proizvoda, tržišna kapitalizacija, konverzija, kao i upoređivanje trgovinskog sredstva sa svojim parom na različitim berzama.

Prema saopštenju CMC-a, nova ponuđena funkcija dolazi uz naknadu i nalazi se između nivoa pristupa "hobbyist” (hobista) i čija je cena naknade 79 dolara za mesec dana dok imamo i "profesionalni" ugovor čija je startna naknada 699 dolara mesečno. Ova druga opcija se plasira na tržište kao "najbolja opcija za skaliranje kripto tržišta" i proširuje dostupne istorijske podatke tokom petogodišnjeg vremenskog perioda.

CMC predstavlja svoj novi API kao odgovor na diversifikaciju novih kripto proizvoda kao i  na sve veći broj institunacionalnih fondova koji ulažu u novonastalu industriju. Što se tiče projekta, napominje se da je API prošao kroz fazu testiranja u periodu od mesec dana, beta testiranje od strane korisnika pre zvaničnog pokretanja.

Novi API takođe prati tržište derivata baziranih na kriptu, uz podršku za fjučerse.

Ranije ovog meseca, CMC je najavio inicijalni potez uvođenja značajnijih promena na svojoj kursnoj listi novčića iz razloga zabrinutosti zbog neispravnih podataka o obimu trgovine. Sajt pripisuje probleme sa obimom trgovine novom modelu "transakcijska naknada za rudarenje" koja je nedavno usvojena od strane nekih berzi. Takođe, postoji problem kod obima trgovine nazvan "veštački obim" i takozvani "wash trading" koji praktikuju određeni učesnici u kripto sektoru.

Dok se nastavlja sa unapređenjem platforme, petogodišnje postojanje CMC-a beleži spiralni rast, izveštavajući da je zabeležena  poseta od strane 60 miliona jedinstvenih korisnika od januara do maja ove godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević