Vodeća kriptografska stranica CoinMarketCap najavila je pokretanje svoje nove metrike za upoređivanje berzi i tokena na osnovu likvidnosti.

Novi alat 

Najava dolazi sa The Capital-a, osnivačke konferencije CoinMarketCap-a u Singapuru 12. novembra, a alat je sada dostupan na veb lokaciji kompanije. Nova metrika će navodno sadržavati podatke iz 3000 kripto imovina.

Nameravajući da filtrira tržišnu manipulaciju, CoinMarketCap će, kako se izveštava, novu metriku likvidnosti temeljiti na adaptivnim podacima. Karilne Čan, glavni direktor strategije u CoinMarketCap-u, razradio je ciljeve kompanije svojom metodologijom:

„Verujemo da će naša prilagođavajuća metodologija otežati „igranje“ sa našom metrikom jer bi narudžbe trebalo da budu bliske srednjoj ceni ili će biti rizično da budu kontraproduktivne za merenje likvidnosti.“

Likvidnost>Obim trgovanja

Kompanija je rekla da svoju novu metriku vidi kao način da izbegne zavisnosti od izveštavanja o obimu trgovine, koji je često podložan sredstvima manipulacije na različitim berzama. Na konferenciji The Capital, Čan je rekao da je „obim trgovine izgubio vrednost kao metrika“. Dalje je objasnila želju CoinMarketCap-a da se fokus prebaci sa obima trgovine:

„Danas predstavljamo novu metriku kako bismo istakli ono što je najvažnije investitorima i trgovcima: likvidnost. Pomoću naše metrike likvidnosti, nadamo se da ćemo pružiti javno dobro kripto tržištima podstičući obezbeđivanje likvidnosti umesto inflacije obima.“

Do trenutka objavljivanja CoinMarketCap nije odgovorio na zahtev Cointelegrafa za više informacija. Ovaj članak će se ažurirati ako Cointelegraph dobije više informacija.

Ostali novi alati na CoinMarketCap-u

Kao što je tada objavio Cointelegraph, CoinMarketCap je krajem avgusta najavio planiranu metriku likvidnosti, u kojoj su kao ciljni datum naveli 12. novembar.

U julu je CoinMarketCap, zajedno sa Crypto Briefing-om, lansirao novi proizvod za analizu institucionalnog ranga pod nazivom Simetri. Cilj proizvoda je da obezbedi verifikaciju i transparentnost u knjizi narudžbi sa kripto berzi.