CoinMarketCap (CMC) je obećao da će preurediti rang listu berzi nakon istraživanja koje je pokazalo da berze lažiraju obime trgovanja. Potvrdila je kompanija u objavi na društvenim mrežama 25. marta.

CMC je najpoznatiji servis za praćenje obima trgovanja bitkoina (BTC) i altkoina, kao i aktivnosti berzi koje njima trguju.

Međutim, prošle nedelje, istraživanje Bitwise-a je pokazalo da neke berze na CMC-u skoro u potpunosti lažiraju statistiku o obimu trgovanja. To obmanjuje investitore i naduvava profil pogođenih novčića, objašnjava Bitwise u izveštaju.

Sada, CMC izgleda da je poslušao upozorenja predstavljena u istraživanju, koje je Bitwise poslao američkim regulatorima na razmatranje kao deo svoje prijave za pokretanje bitkoin berzanskog fonda (ETF).

"Slušamo sve povratne informacije naših korisnika i radimo na tome da dodamo nova merenja tako da korisnici mogu dobiti potpuniju sliku o berzama i kriptovalutama na sajtu", napisali su izvršni direktori na Tviteru.

U međuvremenu u razgovoru sa Blumbergom, globalni šef marketinga CMC-a, Karilin Čan, pružio je uvid u to kako će se rangiranje sajta promeniti u budućnosti.

„Na primer, ako berza s niskim prometom ima obim od 300 miliona dolara i samo 5 BTC-a u svom novčaniku, korisnici će moći sami da izvuku zaključke bez potrebe da mi pravimo proizvoljne odluke o tome šta je ‘dobro’ ili ‘loše’'', objasnila je.

CMC je ranije privukao pažnju kripto igrača nakon prethodnog istraživanja platforme za trgovanje ‘The Tie’ koja je takođe preusmerila pažnju na navodne obime trgovanja berzi.

Naime, Šangpeng Žao, izvršni direktor Binance-a, tvrdio je da novčić koji se penje na listi sajta odbija iskusne investitore, koji bi automatski pretpostavili da je njegov obim trgovanja sumnjiv.

Takođe, prošle nedelje su dve berze sa sumnjivim obimom trgovanja nakratko prestigle Binance na CMC-ovoj podešenoj listi, delu sajta koji pokušava da filtrira veštačke obime trgovanja.

Čan nije dala vremenski okvir za implementaciju novih promena.