Teksaška mreža za bitkoin automata Coinsource je instalirala 20 novih bitkoin ATM mašina u američkoj državi Džordžiji početkom decembra 2017. godine. Od novih bankomata u Atlanti je postavljeno 18 mašina, dok su dva instalirana u susednom gradu Atini.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Coinsource, Šefilda Klarka, njihov cilj u projektu je da svakom građaninu u državi omogući pristup vodećoj virtuelnoj valuti bitkoin i učestvuju u prillogođavanju nove ekonomije.

“Ovo je velika prilika ne samo za Coinsource nego i za Atlantu i Atinu. Atlanta ima jedno od najzrelijih bitkoin tržišta u zemlji, tako da je uzbudljivo pružiti naše usluge ljudima koji su već prihvatili ovu tehnologiju. Naš cilj je da svakome omogućimo jednake mogućnosti pristupa bitkoinu, naročito u vreme rekordne potražnje i da učestvujemo u ovom novom sektoru ekonomije. Kako bismo učinili tržište još pristupačnijim trebalo bi da naše troškove smanjimo do polovine troškova bilo kog drugog operatera, a korisnicima će biti dodeljene besplatne transakcije za prvu upotrebu na bilo kojoj novoj mašini.”

Trenutno stanje bankarske industrije u SAD, posebo u Džordžiji

Na osnovu ankete američke Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), 7% ili devet miliona domaćinstva u Sjedinjenim Američkim Državama nemaju bankarske račune, a još 19,9%, odnosno 24,5 miliona domaćinstva nemaju banke u svojoj blizini.

Grad Atlanta je među onima koji spadaju u top 10 gradova u zemlji sa najmanjim brojem finansijskih institucija. Od 10 domaćinstava, nešto više od jednog je bilo uključeno u konvencionalne banke, a oko 30% stanovnika je van zone banaka.

Klark smatra da građani koji nemaju ili nisu u mogućnosti da koriste bankarske usluge zavise od drugih vrsta usluga kao što su zalagaonice, zajmodavci itd.

“Oko 30% stanovništva nema račun u banci i mora da se oslanja na druge vrste usluga, kao što su zalagaonice, zajmodavci itd.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić