Coinsquare, jedna od vodećih kanadskih kripto berzi, pokreće stejblkoin eCAD koji je podržan kanadsim dolarom, prema saopštenju za medije od 4. aprila.

Novi novčić će navodno da bude podržan u odnosu 1:1 sa kanadskim dolarom. Coinsquare navodi da će novi novčić da bude pouzdana stabilna vrednosti koja investitorima pruža alternativu sličnim novčićima koje podržava američki dolar. Kol Dajmond, direktor kompanije Coinsquare, je naveo:

"Lansiranje eCAD-a će da stvori prvi transparentan, pristupačan i siguran način prenosa vrednosti u Kanadi i šire, bez rizika od nestabilnosti na tradicionalnom kripto tržištu."

U saopštenju se ne navodi vremenski rok kada će novčić zvanično da bude objavljen pušten u funkciju.

Stejblkoine neki vide kao most između kripto ekosistema i tradicionalnih investitora, jer podrška valute, robe ili algoritma može da pruži veću stabilnost od “nevezanih” kriptovaluta.

Kripto zajednica je naglasila značaj revizija za stejblkoin projekte, jer se sumnjalo da neki od stejblkoina ne poseduju odgovarajuće rezerve.

Prošle godine, teter (USDT) je završio na sudu, nakon sumnji da projekat nije imao dovoljno dolara da podrži valutu po njenom zadatom odnosu od 1:1.

U martu 2019. godine, teter je postao predmet daljeg ispitivanja nakon što su korisnici društvenih mreža primetili da je uklonio prethodne tvrdnje da je altkoin u potpunosti podržan američkim dolarima. Revidirana politika navodi:

"Svaki teter je uvek 100% podržan našim rezervama, koje uključuju tradicionalnu valutu i novčane ekvivalente i, sa vremena na vreme, mogu da uključuju ostalu imovinu i potraživanja od zajmova koje je teter dao trećim stranama, koje mogu da uključuju povezane subjekte..." [isticanje dodato od strane Cointelegraph-a].

 

Pripremio: Nikola Mosurović