Blockshow Europe 2017 (BE17), održan 07.4.2017. u Minhenu, najveći je međunarodni događaj sa temom blokčeina održan u Evropi ikada. Na događaju je bilo oko 560 učesnika/posmatrača, 26 kompanija i 26 govornika. Program je vodila Elizabet Lamli, direktor Rainmaking-a. Moderator je bio Čarli Šrem, bitkoin preduzetnik, jedan od osnivača Bitkoin Fondacije, čije predstavljanje zapravo i nije potrebno jer je poznat celokupnoj kripto-zajednici.

Cointelegraph Srbija je na događaj poslao svoju četvoročlanu delegaciju, budući da smo kao lideri u regionu prosto morali da iz prve ruke osetimo ceo doživljaj, jer to nije bilo samo jednokratno okupljanje kripto-mozgova, već međunarodni poslovni događaj sa potencijalom da raste svake godine.

Događaj je bio odlično organizovan, za šta moramo pohvaliti organizatora - Cointelegraph.com. Od uvodne žurke, glavnog događaja - Blokčein Oskara, prezentacija, pa do završne proslave, sve je bilo organizovano i vremenski tempirano savršeno. Evo kako je BE17 videla Kristina Kalčeva, direktor Jelurida B.V.:

“Ja sam zaista zadovoljna sa Blockshow Europe 2017. To je bilo jedno veoma pozitivno i produktivno iskustvo za mene. Izložbe, govornici, sastanci, radionice - sve je efikasno organizovano i sa pažnjom na detalje, vredelo je svakog minuta i radujem se Blockshow-u 2018. Mnogo zanimljivih ideja, moram napomenuti neke od njih koji su pridobili moju pažnju: Blockchain Consulting, Bernstein, ICO Bazaar…”

Nekoliko prezentacija je na našu delegaciju ostavilo poseban utisak zbog originalnosti svojih ideja i rešenja:

Solar Coin - zamislite situaciju u kojoj stvarate energiju pomoću solarnih panela i delite je sa onima koji su vam fizički najbliži, a kojima je neophodna.

Kouvola Innovation Oy - radi na razvoju blokčein rešenja da se špediterski poslovi i prevoz robe pojednostave i sinhronizuju i na taj način skrati vreme isporuke i ostvari ušteda u novcu.

Decent - blokčein rešenje za sistem ostavljanja recenzija kako, primera radi, turističke kompanije ne bi imale mogućnost da izbrišu negativne recenzije i na taj način obmanjuju svoje korisnike.

Tokom celog događaja unutrašnjost kongresne sale bila je ispunjena kako znatiželjnim posetiocima koji su se trudili da iz prve ruke saznaju što više informacija tako i ljudima zaposlenim u samim startapima koji su se trudili da što kvalitetnije i pompeznije predstave svoju ideju. Svuda su bili postavljeni ukrašeni štandovi na kojima se nalazio zanimljiv promotivni materijal i nasmejani predstavnici firmi spremni da detaljno odgovore na svako pitanje. U jednom delu hola nalazio se i deo sa stolovima predodređen za unapred dogovorene sastanke učesnika manifestacije. Tempo konferencije je bio intezivan i naporan, ali to kao da nije previše uticalo na učesnike konferencije čije je raspoloženje iz sata u sat sve više raslo, a vreva i žagor su postajali sve jači.

Organizator manifestacije se istinski potrudio da valjano ugosti sve učesnike konferencije pa je tako bio priređen i ručak sa tradicionalnim nemačkim jelima koji su svi iskoristili da se odmore, ručaju i naravno popiju nemačko pivo koje važi za jedno od najboljih na svetu.

Nakon zvanične manifestacije i grandiozne dodele Oskara usledio je kratki predah nakon kojeg je usledila oproštajna zabava, održana u jednoj od najpoznatijih Minhenskih pivnica - Augustiner.

Oproštajna zabava je protekla u opuštenoj i drugarskoj atmosferi. Zvezda dana, pa i večeri bio je Čarli Šrem, sa kim je naša delegacija imala čast i zadovoljstvo da se upozna. U kratkom razgovoru, Čarli je, između ostalog i otkrio da mu je vreme provedeno u zatvoru brzo prošlo i da je ostao u toku događanja zbog čestih poseta i pisama bitkoin entuzijasta:

“Svaka poseta je bila kao mala bitkoin radionica ili mini blokčein događaj.”