Cointelegraph je rangirao najpopularnije igrače iz sveta kriptovaluta i blokčeina, predstavljajući one koji su zaslužni za stvaranje sektora čija vrednost danas iznosi 400 milijardi dolara.

Koji su kriterijumi, pitate se? Bez uzimanja ikakvih slobodnih mišljenja, jednostavno smo izračunali broj pominjanja svakog od učesnika u mejnstrim medijima, kao što su Forbs i Fortune.

Priča o kriptovalutama i blokčeinu je ujedno i priča o inovatorima i pionirima. Iako nije manjkalo startapa, sektor je "porastao" od svojih skromnih početaka do globalnog fenomena za manje od jedne decenije.

Prošle godine došlo je do izuzetnog porasta interesovanja prema kriptu, što je dovelo do rekordnih skokova cena na tržištima. U jednom trenutku je bitkoin vredeo preko 20,000 dolara, dok su ostale valute poput itirijuma takođe doživele ogroman rast.

Ovo dugujemo velikoj grupi inovatora i zastupnika koji pomažu rast sektora i načinili su ga onakvim kakav je danas. Nema sumnje da ćete među njima pronaći poznata lica.

Andreas Antonopulos, bitkoin guru je približio bitkoin javnosti putem svoje knjige "Mastering Bitcoin". Rodžer Ver je bio jedan od prvih investitora u blokčein i pomogao je u razvitku sektora kao njen istaknuti zastupnik.

Vitalik Buterin koji je proveo samo sedam godina u kripto sektoru, doprineo je mnogo, pomažući takođe u stvaranju druge najveće kriptovalute (itirijuma) u 2014 godini. Takođe smo uračunali ljude iz medija koji imaju uticaja na to kako svet vidi i govori o kriptovalutama i blokčein tehnologiji. Ovde ćemo imenovati istaknute zastupnike poput Laure Šin i Perian Boring.

Vidite kako smo rangirali najuticajnije ličnosti koji oblikuju budućnost novca.


 

Pripremio: Bojan Zečević