Prema izveštaju španske agencije EFE od 17. maja, šest javnih i privatnih kolumbijskih kompanija se udružilo kako bi osnovali Kolumbijsku blokčein asocijaciju. Cilj asocijacije je podrška ekosistemu kriptovaluta i blokčeina u državi i da savetuje vladu o regulatornim okvirima kripto sfere.

Kompanije koje su uključene su Buda Kolumbija, Bitkoin Kolumbija, Cajero.co, IntiKolumbija, Panda Grupa i RSK. Predstavnici ovih kompanija, kao i Mauricio Tovar – zamenik direktora IntiKolumbije koja je jedna o grupa zadužena za istraživanje na nacionalnom univerzitetu Kolumbije - su pristustvovali događaju koji se desio ove srede u Bogoti kako bi razmotrili agendu nove organizacije.

Kako Diario bitkoin javlja, Tovar je na skupu rekao da je protiv tradicionalnog finansijskog sistema u Kolumbiji koji ima dosta nepotrebnih troškova. Građani ne veruju sistemu, kako on kaže. On takođe dodaje da nova asocijacija treba da bude sagovornik državi kako bi podstakla primenu nove blokčein tehnologije, bez toga da ugrozi njen decentralizovani sistem, kao i da ne dozvoli zagušujuću regulativu.

Direktor Bude, Alejandro Beltran, je podelio svoju perspektivu budućnosti kriptovaluta u Južnoj Americi, dodajući da postoji oko 200 miliona građana koji ne koristi nikakve banke, a koji bi mogli da budu korisnici kripto ekonomije. Takođe dodaje kako je trenutno vrlo teško da migranti šalju sredstva do svojih država koristeći običan novac.

Pored finansijske primene, učesnici skupa su diskutovali i o tome kako blokčein može da se primeni i u drugim oblastima poput zaštite podataka, zaštite intelektualne svojine, energetskom sektoru kao i za registar nekretnina.

Prošle godine, ekonomska komisija Ujedinjenih Nacija za Latinsku ameriku i Karibe (ECLAC) je izdala izveštaj u kome piše da blokčein tehnologija može da pomogne u rešavanju problema koje imaju banke širom ovog kontinenta. Države u regionu čiji građani ne koriste banke, kao što je Venecuela, su ih ohrabrivale da se sami edukuju o kripto svetu. Ranije ove godine, pod pritiskom internacionalnih sankcija, Venecuela je lansirala kriptovalutu iza koje stoji nafta, Petro.


 

Pripremio: Stevan Kostić