Kolumbijske banke zatvorile su sve račune južnoameričke kripto berze Buda.com - izveštava lokalni medijski servis Diario Bitcoin 8. juna, navodeći mejl koji je kompanija poslala svojim klijentima.

Prema mejlu, potez je bio spontan, banke su potvrdile da su računi zatvoreni bez dodatnog objašnjenja.

Kripto berza objavila je ubrzo nakon vesti da je došlo do tehničkih poteškoća, ali će u potpunosti nastaviti sa uslugama 13. juna.

Generalni direktor Bude Alehandro Beltran potvrdio je situaciju lokalnim industrijskim medijima Cripto247. Takođe je imenovao tri banke koje su blokirale Budine račune: Bancolombia, BBVA i Davivienda.

Cripto 247 povezuje odluku banaka sa internim pismom od kolumbijskog službenika za finansijsku kontrolu koje je cirkulisalo u februaru. Pismo je podsećalo da banke nisu ovlašćene za interakciju sa kripto platformama.

Ipak, Beltran je naveo medijima da pismo tumači kao preporuku i da banke u stvari nisu obavezne da se toga pridržavaju.

7. juna, istog dana kada su banke zatvorile Budine račune, senat Kolumbije je održao debatu o potencijalu kriptovaluta i blokčeinu u zemlji. Senator Kolumbijske partije Green Alliance, Antonio Navaro Volf, naveo je da bi blokčein "mogao promeniti živote Kolumbijaca."

Kako je Cointelegraph izveštavao u martu, Buda se već suočio sa pravnim pitanjima kada su brojne Čileanske banke zatvorile njegove račune zajedno sa još dve kripto platforme. Tri kripto platforme su podnele tužbu zbog ove odluke.

Kasnije u aprilu, Čileanski anti-monopolski sud zauzeo je Budinu stranu i naredio ponovno otvaranje njegovih računa u dve velike Čileanske banke.


 

Pripremio: Bojan Zečević