HB 1426, deo državnog zakonodavstva koji bi stvorio smernice za identifikovanje “otvorenih blokčein tokena” kao hartija od vrednosti, nije izglasan u državnom Senatu Kolorada 9. maja, saznajemo prema javno dostupnim dokumentima.

Predlog zakona je lako prošao državni Predstavnički dom, ali je u Senatu postao kontraverzniji. Prema Denver Post-u, poslednji sati zakonodavne sednice doneli su podelu u obe političke partije. Zakonodavci su prvobitno doneli odluku glasanjem, ali Senat je zatim ponovio glasanje i “srušio” zakon 18-17, nakon što se nekoliko senatora predomislilo oko svoje odluke.

Senator Tim Nevil (R), predlagač zakona, rekao je da se nada da će podstaći blokčein inovacije u državi, bez potrebe da čeka pravno razjašnjenje o kriptovalutama od strane federalnih regulatora. Nakon glasanja, Nevil je rekao:

“Obično se okupljamo kako bismo stvorili više mogućnosti za kompanije i startapove iz Kolorada. U ovom slučaju, ovo je bio istorijski propust za one koji su izabrali da ga ne podrže.”

U predlogu zakona je navedeno da  tokeni, koji su kreirani za korišćenje u određene svrhe, kao što su mačke iz crtanog filma u CryptoKitties blokčein igri, tretiraće se, u suštini,  kao “kolekcionarski žig”. S druge strane, tokeni, koji su kreirani za finansijsku dobit, tretiraće se kao hartije od vrednosti. Razime zakona glasi:

“Predlog zakona definiše ‘otvorene bločein tokene’ i izuzima određene otvorene blokčein tokene iz definicije ‘hartija od vrednosti’ u svrhu ‘Zakona o harijama od vrednosti u Koloradu’.”

Lucija Guzman (D) je izjavila da ne zna mnogo o ovom pitanju i da su je nagovorili da glasa “protiv” u drugom glasanju, kada je saznala da se glavna tužiteljka, Sintija Kofman, protivi predlogu zakona. Ona je rekla: “Ovo su nove i moguće dobre ideje, … ali nisam zadovljna njima.” Nevil je tvrdio da se kancelarija državnog tužioca protivila predlogu zakona, zato što bi on dao mnogo širine novom i nepoznatom sektoru.

Neki članovi privatnog sektora su bili razočarani rezultatom. Preduzetni investitor i blokčein investitor, David Gold, rekao je:

“Ovo je prilika za Kolorado da kaže: ‘Pogledajte, mi ćemo omogućiti okruženje koje pruža jasnoću za ovaj sektor. To ne znači da će šarlatani moći da krše zakone o hartijama od vrednosti.’ Oni koji se protive  tome, jednostavno to ne razumeju.”

Blejk Koen, izvršni direktor i suosnivač blokčein platforme za kreditiranje u Denveru, rekao je da veruje da će zakonodavci gledati pozitivnije na blokčein, jednom kada budu naučili nešto više o njemu. Sreda je bila poslednji dan zakonodavne sednice Kolorada.

Dok su neke države preduzele mere kako bi definisale i ozakonile digitalnu imovinu, odnoso Vajoming, američki propisi na federalnom nivou su i dalje nejasni. Eksperti iz ovog sektora izašli su pred Kongres u martu kako bi izvestili zakonodavce o regulatornoj situaciji i tražili pravno razjašnjenje za sprovođenje poslovanja.

 

Pripremila: Kristina Ristin