Senat u Koloradu je 7. maja usvojio predlog zakona koji podrazumeva upotrebu blokčein tehnologije za vođenje državnih zapisa i sajber bezbednosti.

Zakon 18-086 zahteva od guvernerove kancelarije za informacijone tehnologije i odeljenja regulatornih agencija da razmotre korišćenje tehnika enkripcije i blokčein tehnologije kako bi zaštitili poverljive državne zapise od krivičnih, neovlašćenih ili nenamernih manipulacija i krađa.

Zakon ukazuje na pretnje vladinim podacima koje bi blokčein mogao da ublaži:

“2017. vlada Kolorada je imala između 6 miliona i 8 miliona pokušaja napada dnevno...Postoje sve više pretnji krađe...informacije unutar vladinih podataka i podataka na mreži…

Proširena upotreba tehnologija distribuiranog registra, kao što je blokčein, može ponuditi transformativna poboljšanja u sigurnosti podataka, odgovornosti, transparentnosti i bezbednosti u svim državnim odeljenjima i jurisdikcijama.”

Sada će se od državnih službi tražiti da “godišnje procenjuju” sisteme podataka svake javne agencije pod njihovom jurisdikcijom za prednosti i troškove usvajanja blokčein tehnologije.

SB 18-086 podstiče institucije visokog obrazovanja da uključe blokčein tehnologiju u svoje nastavne programe i istraživačke aktivnosti.

U zakonu se primećuje da blokčein tehnologije nude jedinstvena rešenja za povezivanje društva, tehnologije i finansija “podrškom mapiranja ljudskih akcija pomoću transakcija izvršenih na internetu”, uz istovremenu zadržavanje njihove privatnosti.

Sve više federalnih država u SAD donosi zakone koji su pozitivno nastrojeni prema blokčeinu i kriptovalutama. U Tenesiju je u martu usvojen zakon kojim se priznaje pravna upotreba blokčein tehnologije i pametnih ugovora za elektronske transakcije. U aprilu je donet zakon u Arizoni kojim korporacije mogu da čuvaju i dele podatke na blokčeinu. U istom mesecu je u Arizoni usvojen zakon kojim će rezidentima biti omogućeno da plaćaju poreze u kriptovalutama.