Odsek za hartije od vrednosti u Koloradu podneo je nalog za obustavu rada protiv četiri ICO projekta koji su navodno učestvovali u raznim prevarama i nelegalnim radnjama, prema zvaničnom saopštenju od 20. novembra.

Komesar odseka za hartije od vrednosti Džerald Roum izdao je nalog za prekid i obustavu nakon istrage od strane ICO operativne grupe odseka. Džerald je izdao 18 naloga za prekid ICO projekata koji nude neregistrovane hartije od vrednosti od maja 2018. godine. Prema saopštenju još dva naloga čekaju na odluku.

Nedavna naređenja uticale su na četiri firme bazirane na blokčeinu i kriptovalutama; Global Pay Net, Credits LLC, CrowdShare Mining, i CyberSmart Coin Invest. Sve kompanje su bile dostupne stanovnicima Kolorada i navodno kršile zakone o hartijama od vrednosti.

Vlasti kažu da su se projekti bavili i lažnim marketinškim praksama; Global Play Net je navodno lažno tvrdio da “investitori dobijaju 80% profita kompanije”. CrowdShare Mining je obećao “najmanje 1,000%” četvorogodišnjeg povrata investicija investitorima koji su kupili njegove tokene.

Član komisije Roum je izjavio da “ogroman broj” administrativnih zabrana i upozorenja upućeno ICO projektima treba biti “crvena zastava” ….i da postoji rizik da ICO koji uzimate u obzir predstavlja prevaru.” Roum je takođe naglasio problem o zaštiti investitora koji ulažu u kriptovalute, tvrdeći da prevaranti “jednostavno stvaraju lažni ICO kako bi ukrali novac od investitora” i bave “lažnim trikovima kako bi investitori ulagali svoj novac”.

Na početku meseca, regulator za hartije od vrednosti naložio je prestanak rada četiri ICO firmi zbog navodnih ponuda neregistrovanih hartija od vrednosti.

19. novembra, Italijanska komisija za regulaciju hartija od vrednosti Nazionale per le Società e la Borsa (CONSOB) izdala je izvršne mere protiv tri kripto kompanije zbog navodnog kršenja zakona o finansijama, jer se nisu registrovale kao finansijski posrednici.

Istog dana, član komisije za hartije od vrednosti u Severnoj Dakoti izdao je nalog za prestanak ICO-a u Rusiji koji se postavio kao Lihtenštajn union banka.

Prema nedavnoj studiji britanskog univerziteta Kolumbija, ICO se suočio sa “trilemom usaglašenosti” koja ograničava njegov potencijal. Pojedini izdavaoci skrivaju mere usklađenosti kako bi  “dostigli distribuirani pul investitora” i imali ponudu koja je “isplativa”.

Studija objašnjava: “Ako se izdavaoci odreknu ovih troškova, rizik od neusagalašenosti će se značajno povećati. Rezultat je trilema, gde izdavaoci moraju da odustanu od jednog od tri cilja kako bi realizovali ostala dva ili da naprave kompromis na sva tri”.


Pripremila: Marija Gvozdenović