Gil Bejda, izvršni direktor podružnice fonda preduzetnog kapitala (VC) Comcast-a, pojavio se na CNBC-u 26. aprila, sa optimističnim pogledom na bitkoin i realne primene blokčein tehnologije.

Comcast Ventures je već investirao u blokčein startape, a četiri partnera firme su fokusirani na blokčein investicije.

Bejda je naglasio da kriptovalute mogu imati značajan uticaj na nerazvijene ekonomije, pri čemu “nebankarsko” stanovništvo zaobilazi tradicionalni finansijski sektor i kreće se direktno u ekonomiju zasnovanu na kriptografiji. Dodao je da bi blokčein mogao naći ozbiljnu primenu u sprečavanju izborne krađe.

Pored toga, Bejda kaže da "blokčein i dalje čeka na onu ubistvenu aplikaciju." Bejda priznaje da tehnologija već ima značajan potencijal da naruši oblasti kao što su distribucija sadržaja, elektronska trgovina i društvene mreže. Međutim, on očekuje da će i dalje proći "godina ili dve" da se izmisli potpuno nova primena koju će diktirati mogućnosti same tehnologije.

Bejda predviđa da će Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) uskoro uskladiti svoje propise za stavljanje inicijalne ponude novčića (ICO) pod svoju jurisdikciju. On je takođe savetovao investitore da posvete samo 5% svog portfolia kriptovalutama, rekavši da će nastaviti sa "puno opreza", usled nestabilnosti tržišta.

U januaru je Cointelegraph izvestio da su VC ulaganja u blokčein za 2018. godinu već na putu da prevaziđu brojke iz 2017. godine. Ranije ovog meseca, Venrock, zvanična podružnica fonda preduzetnog kapitala porodice Rokfeler, objavila je svoje partnerstvo sa Coinfund-om, firmom za kripto investicije i istraživanje blokčeina.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić