Komonvelt banka Australije (CBA) je najavila završetak uspešnog trgovanja na novoj blokčein platformi, prema saopštenju za medije objavljenom 30. jula.

U saradnji sa pet domaćih i međunarodnih “lidera mešu lancima snabdevanja”, banka je koristila blokčein za praćenje 17 tona teške pošiljke badema od Melburna do Hamburga u Nemačkoj.

Tehnologija distribuiranog registra (DLT), internet stvari (IoT) i pametni ugovori potpomažu proces snabdevanja.

U saopštenju se navodi da platforma digitalizuje “tri ključna područja globalne trgovine - operacije, dokumentacije i finansija, tako što ih smešta u informacijoni kontejner, izvršava zadatke i šalje dokumenta na u tu svrhu kreiranom blokčeinu”. Učesnici su mogli da prate temperaturu i vlažnost unutar kontejnera pomoću četiri IoT uređaja.

Ovaj potez odražava široki trend razvoja uloge blokčein tehnologije u sektoru lanaca snabdevanja, pošto su i Boing i Accenture nedavno najavili da ulažu napore kako bi iskoristili tehnologiju za poboljšanje troškova, sigurnosti i vremenskog okvira.

Saradnici na najnovijim poduhvatima CBA su: Olam Orchards Australia, Pacific National za železnički prevoz, luka Melburna, Patrick Terminals i prevoznik OOCL Limited.

Glavni finansijski službenik CBA, Rob Jesudason je napustio svoj položaj i postao glavni operativac u Block.One-u, kompaniji koja stoji iza EOS tokena.