Komunistička partija Kine (CPC) nedavno je objavila priručnik o blokčein tehnologiji i njegovim mogućim prienama - navodi se u zvaničnom saopštenju za javnost na sajtu CPC-a.

Prema saopštenju, priručnik Kineske komunističke partije daje naučni opis ključnih karakteristika blokčeina, njegovo poreklo, buduće scenarije primene kao i glavne izazove vezane za usvajanje nove tehnologije.

Predstavljanjem priručnika, kineska politička partija ima za cilj da pomogne vladinim organima u razumevanju koncepta tehnologije distribuiranog registra (DLT) i razmatranju prednosti i izazova usvajanja blokčeina na nacionalnom nivou.

Je Ženžen, generalni menadžer People's Daily-a - najveće novisnke grupe u Kini - napisao je u saopštenju za javnost da je najvažniji deo blokčein tehnologije njegov "operativni mehanizam". Ženžen je dodao, "kroz genijalnu kombinaciju tehnologija, fer distribucija resursa je završena".

Ženžen je pozvao učesnike u industriji da "nastave da gledaju na blokčein tehnologiju sa prespektive razvoja" kako bi osiguali "održiv i zdrav razvoj" blokčein industrije i promovisali DLT "sa ciljem poboljšanja života ljudi".

Ranije tokom istog dana, Kinesko ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) predstavilo je blokčein laboratoriju kao jednu od ključnih laboratorija za 2018 godinu. MIIT-ova blokčein laboratorija ima za cilj poboljšanje sigurnosti podataka i IT sistema sa novim razvojnim trendovima DLT-a, i radiće pod nadzorom Nacionalno istraživačkog centra za razvoj industrijskih informacija.

Devetog avgusta, banka Kine je oktrila svoje planove za investiranje u razvoj finansijskih tehnologija, blokčeina, i Interneta stvari (IoT). Državna komercijalna banka planira da investira više od 1% svog godišnjeg prihoda, što iznosi oko 483,7 milijardi juana (70,2 milijarde dolara) koliko je iznosio njihov prihod u 2017 godini.

 

Pripremio: Bojan Zečević