Japanska kompanija za pružanje finansijskih usluga Monex Group objavila je da će kupiti 100% deonica Coincheck Inc., prema navodima iz saopštenja za medije kompanije Monex 6. aprila.

Izvršenje kupovine akcija planirano je za 16. april po ceni od 3,6 milijardi jena (33,5 miliona dolara). Cena preuzimanja izračunava se iz procene neto vrednosti Coincheck-a na kraju fiskalne godine koja se završava u martu 2018. godine.

Direktori i korporativni revizori biće imenovani na vanrednom generalnom sastanku akcionara Coincheck-a. Osnivači Coincheck-a Koičiro Vada i Jusuke Otsuka otići će sa svojih pozicija kao izvršni direktor i direktor Coincheck-a, a ostaće i dalje kao operativni službenici.

Predstavnik direktora Coincheck-a će biti Toshihiko Katsuja, koji je generalni direktor grupe Monex. Osnivač i izvršni direktor kompanije Monex, Oki Matsumoto, preuzima funkciju direktora izvršnog odbora.

Monex Group planira da Coincheck bude podružnica u potpunom vlasništvu kompanije iz konsolidovanih finansijskih rezultata za prvi kvartal fiskalne godine koja se završava 31. marta 2019. godine.

U saopštenju za javnost na njihovoj veb stranici Coincheck je potvrdio kupovinu. Prema menjačnici, nezakonite povrede kod Coincheck-a rezultirale su ukradenim NEM-om u vrednosti od 534 miliona dolara, što ih je dovelo do "promene sastava akcionara i drugog sistema upravljanja". Coincheck kaže da je "razmatrao mogućnost dobijanja potpune podrške od kompanije".

Kao što je ranije izveštavao Cointelegraph, Coincheck je počeo sredinom marta da refundira korisnicima koji su pogođeni hakom.


 

Pripremio: Nikola Mosurović