TRON-ova dugo prepričavano preuzimanje BitTorrent Inc-a, operatora popularnog torent klijenta uTorrent, je potvrđena od TRON-ovog osnivača Justina Suna u pismu upućenom javnosti 24. jula.

BitTorrent protokol je pokrenut 2001. i oslanja se na distribuciju “sidova” od strane korisnika koji postavljaju određene sadržaje. U svom pismu, Sun hvali ovaj softver kao “rađanje decentralizovanog pokreta,” i kao prethodnika blokčein revolucije. On takođe dodaje:

“Bittorent je… prvi decentralizovani internet protokol sa globalnom primenom, (koja) čak i danas… zadržava svoj status kao najveći decentralizovani protokol, sa dnevnim učešćem od 40% internet saobraćaja.”

Prema Sun-u, BitTorrent i TRON će biti spojeni, kao i timovi koji rade na ovim projektima. U pismu se naglašava da imaju zajedničku viziju, koja je već spomenuta u TRON-ovom pismu o namerama (whitepaper).

Kako Cointelegraph prenosi, glasine o kupovini kruže još od kraja maja, kada se spominje Sun-ova tužba protiv kompanije zbog navodne povrede klauzule o poverljivosti na početku pregovora. Tužba je na kraju odbačena, a nepotrvrđeni detalji o kupovini su se pojavili u junu.

U vreme pisanja ove vesti, TRON (TRX) je na jedanaestom mestu najvećih kriptovaluta, sa trenutnom cenom od oko 0.04 dolara i sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 2,3 milijarde dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.
 

Pripremio: Stevan Kostić