Blokčein konsenzusni algoritam i peer-to-peer (P2P) mrežni protokol Tendermint je prikupio 9 miliona dolara u seriji A investicione runde, navodi se u blog postu objavljenom 14. marta.

Tendermint je prikupio 9 miliona dolara u investicionoj rundi serije A predvođene kripto investicionom kompanijom Paradigm, sa doprinosom Bain Capital-a i potvrđivanjem među drugim investitorima.

Deo sredstava navodno će biti dodeljen za podršku daljnjem razvoju Cosmos mreže i njenog ekosistema. Kompanija takođe planira da potroši sredstva na izgradnju osoblja i kreiranje održivog poslovnog modela.

Završetak runde sledi lansiranje Cosmos Hub mainnet-a 13 marta - takozvani "Internet blokčeinova", koga je razvio Tendermint. Programeri veruju da Cosmos može da doprinese rešavanju problema skalabilnosti i interoperabilnosti.

Salil Dešpande iz Bain Capital-a navodno je rekao da “mi zamišljamo budućnost u kojoj  se brojni blokčeinovi koriste za specifične slučajeve upotrebe - čuvanje vrednosti, privatnost, platforme za pametne ugovore opšte namene i mnoge druge. U ovoj budućnosti, interoperabilna rešenja obezbeđuju ključnu stavku koja bi mogla da dovede do eksplozije primene blokčeina.

Cosmos Hub će dalje proći još dve faze, budući da je nedavno lansiranje navodno bilo prvo u nizu “proof-of-stake” lanaca koje je razvio Tendermint.

Tendermint navodno podržava vodeću kripto berzu Binance. Direktor Binance-a Šengpeng Žao navodno je rekao da se Binance-ov blokčein temelji na Tendermint protokolu i radi na “Delegated-Proof-of-Stake” (DPoS) konsenzus algoritam.