Itirijumov (ETH) studio ConsenSys je objavio da je u potpunosti kupio Infuru, provajdera infrastrukture za blokčein za Itirijum blokčein.

Prema pisanju na blogu objavljenom 4. oktobra, Infura će nastaviti svoje poslovanje kao stopostotna poslovna jedinica u okviru studija. Infura je takođe primetio da je osnivač ConsenSys-a Džozef Lubin jedan od ranih investitora startapa.

Kritika centralizacije

Infura pruža Itirijum infrastrukturu za izgradnju decentralizovanih aplikacija, omogućavajući programerima da primene svoja rešenja bez hostinga sopstvenog ful noda. U julu 2019. firma je lansirala Infura+ i uvela tri nova nivoa pretplate.

U martu 2019. godine kompanija za istraživanje digitalnih imovina Delphi Digital objavila je izveštaj koji je ukazao na navodnu centralizaciju startapa. Izveštaj tvrdi da se koristeći Infuru, programeri oslanjaju na infrastrukturu kojom u potpunosti upravlja ConsenSys i domaćin je Amazon Web Services, što stvara osnovnu grešku koju decentralizacija treba da izbegne.

Krajem septembra ConsenSys je pokrenuo platformu Impactio za uvođenje transparentnosti u partnerstvu sa Svetskim fondom za divlje životinje.