Blokčein firma Consensys pridružila se liderima medijskog sektora kako bi doprinela stvaranju nove platforme za stvaranje prihoda od strane WordPress, navodi se u zvaničnom saopštenju za medije objavljenom 14. januara.

ConsenSys je uložio 350.000 dolara u novi WordPress projekat pod imenom Newspack, izdavačka platforma otvorenog koda za novinske kompanije.

Kroz investiciju, najveća svetska blokčein kompanija pridružila se vodećim industrijskim organizacijama kao što su Google News, Lenfest institut za žurnalizam i James L. Knight fondacija. WordPress-ova matična kompanija Automattic i njegovi partneri Spirited Media i News Revenue Hub skupili su ukupno 2,4 miliona dolara za prvu godinu finansiranja inicijative.

Pored ulaganja u novu “proof-of-concept” (PoC) inicijativu od strane WordPress-a, koji je najpopularniji sistem za upravljanje vebsajtova na svetu, ConsenSys će takođe obezbediti novu blokčein izdavačku platformu sa dodatkom za Civil. Podržan od strane ConsenSys-a, Civil će dozvoliti svim zainteresovanim redakcijama da se pridruže svojoj novinarskoj mreži u vlasništvu zajednice i da arhiviraju njihov sadržaj na decentralizovanom sistemu za skladištenje.

Civil Media je firma koju podržava Consensys i koja tvrdi da će primeniti kripto kako bi spasila novinarstvo. U oktobru 2018. godine, kompanija je prikupila 1,4 miliona dolara u njihovom ICO od ciljanih 8 miliona dolara. Međutim, pošto cilj nije ispunjen, Civil je vratio novac, ali je najavio planove za pokretanje platforme u februaru 2019. godine, uprkos tome što nisu dostigli cilj.

ConsenSys je navodno postao najveći kupac Civil Media (CVL) tokena, sa 80% tokena koji su prodati. U oktobru 2018. godine, Civil je objavio da će stvoriti blokčein dodatak za WordPress.

Pokrenut 2003. godine, WordPress sistem za upravljanje sadržaja (CMS) koristi više od 60 miliona vebsajtova, uključujući Time.com, CNN i Quartz. Tokom 2012. godine, WordPress je dodao bitkoin (BTC) kao način plaćanja tokom njihove CMS nadogradnje, tvrdeći da “za razliku od kreditnih kartica i Paypal-a, bitkoin nema centralnu vlast i nema načina da zatvori mrežu za države.”

Međutim, kompanija je kasnije zatvorila opciju plaćanja u bitkoinu u 2015. godini, navodeći da im je bitkoin među nižim prioritetima, ali i dalje napominje da je kompanija pristalica bitkoina i da bi mogla ponovo da vrati podršku za bitkoin plaćanje u budućnosti.

 

Pripremio: Marko Mihajlović