Konzorcijum japanskih banaka će pustiti na jesen u opticaj domaću instant mobilnu platnu aplikaciju "MoneyTap" koja koristi riplovu tehnologiju - izveštava se na riplovom blogu (6. mart).

Konzorcijum u sastavu od šezdesetjedne banke, predvođen od strane SBI Ripple Azije, predstavlja više od 80% svih japanskih bankovnih sredstava, prema navodima iz kompanije Ripl. Takaši Okita, direktor SBI Ripple Azije, rekao je u riplovom blogu:

"Zajedno sa poverenjem, pouzdanošću i dostignućem bankarskog konzorcijuma, možemo ukloniti zastoje u procesima plaćanja i stvoriti brži, sigurniji i efikasniji domaći metod plaćanja za naše korisnike."

Tri banke u konzorcijumu, SBI Net Sumishin banka, Suruga banka i Resona banka će početi da koriste aplikaciju ove jeseni, dok će se ostale banke postepeno priključiti. MoneyTap će omogućiti korisnicima da kupuju 24 sata dnevno, svaki dan u nedelji.

Ripl se odavno fokusirao na izgradnju odnosa sa bankama u cilju korišćenja svojih tehnologija plaćanja. u februaru je Ripl najavio dva nova parterstva za svoje finansijske usluge: jedno sa monetarnim vlastima Saudijske Arabije za korišćenjem svoje tehnologije za prekogranična plaćanja za banke unutar zemlje, a drugi sa Western Union-om, koji testira sistem poravnanja za transakcije zasnovan na riplovom blokčeinu.

Ovog meseca, južnokorejska banka je takođe najavila da planira da koristi riplovu tehnologiju za prekogranična plaćanja za doznake, što je izazvano japanskim testom na bazi blokčeina koji uključuju ripl i SBI grupu.

 

Pripremio: Bojan Zečević