Švajcarski konzorcijum Crypto Valley Venture Capital (CV VC) je pokrenuo blokčein inkubator sa ciljem da prikupi 100 miliona dolara, prenosi swissinfo.ch 20. septembra.

CV VC je pokrenuo svoj prvi inkubator “Genesis Hub” u kantonu Zug, koji je poznat kao švajcarska kripto dolina. Crypto Valley asocijacija je osnovana od strane države u martu 2017, sa ciljem da “podrži razvoj blokčeina i ostalih tehnologija i biznisa vezanih za kriptografiju.”

U inkubatoru se trenutno nalazi 20 blokčein startapa, dok je plan da se finansira 60 novih kompanija godišnje. Kao deo inicijative, odobreni startapovi će pohadđati CV VC-ov tromesečni program, sa početnim finansiranjem od 125.000 dolara, dok će projekti koji najviše obećavaju da dobiju i dodatna sredstva. Startapovi će dobijati podršku i mentoring od strane tehnoloških konsultanata.

Kompanijin dugoročni cilj je da otvori vrata za 1.000 blokčein kompanija godišnje, širom sveta. Za pomoć koju prime od CV VC-a, startapovi će morati da daju udeo od 8% svog biznisa u vidu akcija ili tokena.

Ambiciozan plan CV VC-a takođe podrazumeva i pokretanje sličnih inkubatora u drugim državama i razvijanje globalne mreže u predstojećim godinama. CV VC-ov osnivač Mathias Ruch je rekao da je “blokčein tehnologija globalni fenomen i možemo da se proširimo svuda u svetu.”

Takođe, Ruch veruje da će ICO i IPO projekti podstaći nastanak novog modela finansiranja za mlade kompanije. Vasiliy Suvorov, savetnik CV VC-a i potpredsednik Crypto Valley Association-a, podržava ovu viziju i dodaje:

“ICO će još uvek biti koristan mehanizam ali neće više biti osnovni deo blokčein ekonomije. Imali smo razne ICO projekte i sada nam je potreban model koji će spojiti sve ove nove ideje vezane za ovu tehnologiju I integrisati ih u realnu ekonomiju.”

Švajcarska drži drugo mesto “najpoželjnije” države za ICO projekte, po istraživanju koju je obavio Crypto Finance Conference u julu. Istraživanje se baziralo na podacima koji su dostupni javnosti od 100 ICO projekata.


 

Pripremio: Stevan Kostić