Kompanija za rudarenje bitkoina, koja je formirana iz američke kompanije za privatni kapital, planira da počne sa izgradnjom farme od 36 megavata u Maroku od januara sledeće godine, prenosi Ars Technica u utorak, 18. septembra.

Soluna, proizvod Brookstone partnera iz Njujorka, namerava da iskoristi lokalne zakone tako što će na kraju prodati najmanje 20 posto svoje električne energije do marokanske vlade.

Šema, poznata kao ugovor o kupovini električne energije (PPA), omogući će kompaniji da uspostavi osnovu u regionu sa mogućnošću povećanja prodaje izvan granice u narednim godinama, objasnio je izvršni direktor John Belizaire.

"Maroko ima zakon koji efektivno garantuje PPA za snabdevače energije", rekao je on u objavi.

"Počinjemo sa tim i rastemo odatle."

Usred žestoke borbe širom sveta kako bi koristili jeftine metode generisanja električne energije za rudarenje bitkoina, Soluna se nada da će se lokalni zakoni promeniti kako bi se omogućilo više od trenutnih 20 odsto snage za prodaju.

"U zavisnosti od naših budućih kapaciteta, možemo da se bavimo sa većim komercijalnim prenosnikom u zemlji i šire kako bismo kupili snagu", nastavio je Belizaire.

"Ovo će zahtevati promenu zakonskog okvira."

Maroko se pozicionirao kao jedna od retkih jurisdikcija koja je formalno zabranila plaćanje kriptovalutama.

Zabrana je uvedena u novembru prošle godine i od tada smo videli slične poteze iz Indije, Irana i drugih, a poslednji koji nagoveštava da bi mogao da preokrene svoju odluku ovog meseca.

 

 

 

Pripremio: Nikola Tasić