Nezavisna finansijska konsultantska kompanija deVere Group, koja pruža usluge ulaganja i upravljanja bogatstvom, predviđa da bi cena itirijuma (ETH) mogla biti 2.500 dolara do kraja ove godine - izveštava MarketWatch (27. april).

Finansijska konsultantska firma je navela da bi cena druge najveće kriptovalute mogla značajno porasti, predviđajući njeno četvorostruko povećanje zahvaljući sve većem prihvatanju i usvajanju digitalnih valuta kao i korišćenju pametnih ugovora (smart contracts). Najdžel Grin, osnivač i direktor deVere grupe naveo je za MarketWatch:

"Cena itirijuma je predviđena da značajno poraste ove godine, a do kraja 2018. godine bi mogla porasti do 2.500 dolara, uz kontinuirani rast kroz 2019. i 2020. godinu. Ovaj generalni rast biće podstaknut zbog tri ključne tačke. Prva, sve više platformi koristi itirijum kao sredstvo trgovanja. Druga, povećano korišćenje pametnih ugovora od strane itirijuma. Treća, decentralizacija "cloud computing-a"."

Grin je takođe naveo da je regulacija kripto tržišta samo pitanje vremena. Sudeći po Grinu, to će rezultovati većem poverenju u tržište i boljom zaštitiom samih investitora. U vreme pisanja ovog članka cena itirijuma je varirala oko 670 dolara sa ukupnom tržišnom vrednošću od 64,7 milijardi dolara.

Povodom rekordnih visina koje je bitkoin dostigao prethodnog decembra, Grin je predvideo da “treba da očekujemo da vidimo kako će se bitkoin ponašati u narednim nedeljama. Nagli porasti su veoma mogući i mogu biti ispraćeni značajnim korekcijama".

Ranije ovog meseca suosnivač Fundstrat-a, Tom Li, poznat po svojim optimističkim prognozama za bitkoin, ponovio je svoju prognozu za vodeću kriptovalutu, navodeći za CNBC da bi cena bitkoina mogla biti 25.000 dolara do kraja ove godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević