Velika konsalting kompanija Accenture ima u planu da upotrebi blokčein kako bi unapredila svoju logističku mrežu, otkriva zahtev za patent objavljen 26. jula.

Prema dokumentu objavljenom od strane američke kancelarije za patente (USPTO), korporacija želi da prati druge velike igrače koji koriste blokčein kako bi osigurali, ubrzali i povećali efikasnost svojih logističkih radnji.

“Uređaj može da primi obaveštenje da je proizvod stigao na svoje odredište. Proizvod je možda poslat od strane entiteta na odredište,” piše na početku patenta. U nastavku stoji:

“Uređaj može da odradi analizu proizvoda i da utvrdi njegove atribute. Uređaj može da uporedi podatke i da identifikuje atribute proizvoda i informacije koje se nalaze u enkriptovanom zapisu, za proizvod, u blokčeinu, kako bi potvrdio atribute ovog proizvoda.”

Ovaj potez označava dodatni korak u Accenture-ovom sve većem interesovanju za blokčein. Ovog meseca je takođe najavljena i saradnja sa francuskom multinacionalnom firmom Thales kako bi se razvio alat za vazdušno snabdevanje.

U martu, Accenture se spojio sa DHL-om kako bi zajedno radili na implementaciji blokčeina u snabdevanju farmaceutskim materijalom.

Ovo nije prvi put da je Accenture aplicirao za patent vezan za blokčein. U septembru prošle godine, kompanija je dobila različite reakcije na takozvanu “promenjljivu blokčein” aplikaciju, kada su neki izvori tvrdili da ceo koncept funkcioniše totalno suprotno od esencijalne ideje nepromenljivosti koju ova tehnologija predstavlja.

 

Pripremio: Stevan Kostić