Bivši australijski ministar za širokopojasnu komunikaciju i digitalnu ekonomiju postao je predsednik savetodavnog odbora za blokčein firmu usmerenu na osiguranje.

Stiven Konroj - član senata australijske Laburističke stranke od 1996. do 2016. - pridružio se blokčein kompaniji sa sedištem u Melburnu, iz dana u dan, prema izveštaju ZDNet-a od 18. decembra.

Dan za danom usredsređen je na stvaranje platforme za upravljanje registrom imovine zasnovane na blokčeinu namenjenu za inoviranje popisa osiguranja i ubrzavanje potraživanja u industriji.

Komentarišući svoju novu ulogu, Konroj je rekao da "problemi nedovoljnog osiguranja i lažnog potraživanja" ostaju značajna pitanja i za klijente i za osiguravače. Rekao je da veruje da će se registracija imovine zasnovane na blokčeinu pokazati kao „dobitak“ i za pojedince i za industriju.

Promena karijera

Za vreme dok je bio ministar komunikacija Konroj je pokušao uvesti kontroverzno zakonodavstvo za obavezno filtriranje interneta još 2009. godine.

Zamišljena kao obuzdavanje onlajn dečije pornografije, politika bi primorala sve internet provajdere da blokiraju bilo kakav materijal koji se nalazi na inostranim serverima i koji je Australijski odbor za klasifikaciju smatrao neprihvatljivim. Konačno je povučen nakon snažnog odziva kritičara internet cenzure.

Konroj se na kraju distancirao od politike nakon što je na crnoj listi Odbora utvrđeno da se nalazi heterogena mešavina naizgled neškodljivih veb lokacija. Ipak, njegovo zalaganje za zakonodavstvo - među ostalim nepopularnim političkim inicijativama - dovelo je do proglašenja "Internet negativcem godine" na 11. godišnjim nagradama u Internet industriji u Velikoj Britaniji 2009. godine.

Nakon što je 2016. godine podneo ostavku u Senatu, Konroj je preuzeo ulogu šefa kompanije Responsible Wagering Australia, grupe koja lobira za australijsku industriju onlajn kockanja.

Kriptovalute u australijskoj politici

Govoreći na konferenciji za borbu protiv terorizma u Melbournu ovog novembra, australijski ministar unutrašnjih poslova Piter Duton je upozorio da teroristi koriste kriptovalute kako bi „finansirali svoje smrtonosne misije“.

Državni Trezor je bio suzdržaniji, ukazujući na oskudne dokaze da se kriptovaluta koristi za olakšavanje aktivnosti crne ekonomije u Australiji.