Teter (USDT) je 11. avgusta izdao nove tokene u vrednosti od 50 miliona dolara, navodi OmniExplorer.

Krajem marta, teter je izdao 300 miliona USDT tokena po ceni od 1 dolar po tokenu.

Tokom proteklih 30 dana tržišna kapitalizacija tetera je izgubila oko 300 miliona dolara, sa 2,7 milijardi dolara od sredine jula na sadašnjih 2,4 milijarde dolara, prema CoinMarketCap-u.

Tether

Mesečni grafikon tržišne kapitalizacije tetera. Izvor: Coinmarketcap

Teter je sada na drugom mestu, iza bitkoina (BTC), u pogledu dnevnog obima trgovanja, sa 4,2 milijarde dolara na dan ili 28,16% svih kripto trgovanja, dok je prosečan 24-časovni obim bitkoina iznosio 5,7 milijardi dolara ili 38,62%.

11. avgusta, cena bitkoina porasla je za 300 dolara tokom samo nekoliko sati, nakon pada do čak 6.118 dolara. U vreme pisanja, bitkoinom se trguje za 6.357 dolara, sa porastom od nešto manje od jednog procenta na dan.

btc

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cena bitkoina

Kripto berza Bitfinex, koja je sedma rangirana kripto berza po 24-časovnom obimu trgovanja na CoinMarketCap-u, deli vođstvo sa teterom. Obe kompanije su na meti kritika zbog nedostatka transparentnosti, dok teterovi USDT tokeni tvrde da su podržani američkim dolarom, ali kompanija tek treba da prođe javnu proveru.

13. juna, teter se ponovo suočio sa kritikama nakon studije koja je optuživala kompaniju za manipulaciju cenom bitkoina još u 2017. godini. Prema istraživanju, teterovi transakcioni obrasci pokazuju da je "korišćen za pružanje cenovne podrške i manipulaciju cenama kriptovalute".

Kasnije u junu, Cointelegraph je objavio da advokatska kancelarija koja radi sa teterom nezvanično potvrđuje legitimnu podršku dolara.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić

.