Teter, altkoin podržan fiat valutama USD i EUR, emitovao je još 300 miliona USDT tokena po ceni od 1 dolar po tokenu u utorak 20. marta, prema podacima Omni Explorer-a.

Sredinom februara, teter je pustio u opticaj 86 miliona evra u EURT i 61,1 miliona USDT u dolarima na itirijum (ETH) blokčeinu.

Anonimni Bitfinex bloger i teter kritičar, objavio je na tviteru da je puštanje takve velike količine tetera odjednom izazvalo povećanje cene BTC-a:

"300.000.000 $ NOVIH TETERA U JEDNOM DANU.

Najveća emisija lažnih i nerevidiranih teter tokena u istoriji. Oh, pogledaj, bitkoin je danas skočio.

Kakvo iznenađenje. Prvi novi teteri otkako su otpustili svog revizora."

300 miliona tetera je pušteno u utorak u 18:51h, a cena BTC-a je vidno porasla u isto to vreme, mada skok nije drastičan. U vreme pisanja teksta, bitkoinom se trgovalo za oko 9.070 dolara, što je oko 6% rasta u periodu od 24 sata.

Bitcoin Charts

 

Bitfinex, koji je peta rangirana kripto menjačnica prema obimu trgovanja na CoinMarketCap-u, je suosnivač tetera. Ova veza je dovela do toga da kritičari  Bitfinex-a kritikuju menjačnicu i token naizmenično zbog njihovog očiglednog nedostatka transparentnosti, s obzirom na to da kompanija nije izvršila eksternu reviziju svoje gotovinske rezerve. Krajem januara kompanija je raskinula ugovor sa svojim revizorom pre nego što je očekivana revizija objavljena.

U odgovoru na prethodne online kritike kompanije Bitfinex'ed, kripto menjačnica Bitfinexa pretila je pravnim postupkom kritičarima u decembru prošle godine. Kao odgovor na to, Bitfinex'ed je navodno angažovao advokata iz Vašingtona.

Međutim, studija iz prošlog meseca pokazuje da dok Tether potencijalno ima dovoljno gotovinskih rezervi za usklađivanje teter tokena u portorikanskoj banci, kompanija mora reformisati svoje KYC/AML procedure, u suprotnom biće zatvorena.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić