Teter (USDT), koji navodno podržava američki dolar u odnosu 1: 1, je 25. juna emitovao 250 miliona tokena, prema podacima Omni Explorer-a.

Krajem marta, Teter je emitovao 300 miliona tokena, što je dovelo do malog porasta cene bitkoina (BTC). Taj potez je kritikovan na Tviteru zbog kontroverzi oko nedostatka zvanične javne revizije za potvrđivanje legitimiteta svojih tvrdnji da su podržani fiatom.

Nedavno je Teter bio u žiži kada je nova studija koja je napisana na Univerzitetu u Teksasu sugerisala da je token bio razlog bitkoin manipulacije cenama 2017. godine, tu tvrdnju je direktor Tether-a odbio.

Javni prekid poslovne saradnje Tether-a sa svojim revizorom u januaru ove godine - pre nego što je zvanična revizija objavljena - podstakla je kritičare, ali nezvanična izjava od advokatske kuće prošle nedelje tvrdila je da je Tether u stvari imao približno odgovarajuću količinu dolara u zakupu kao podršku svojim tokenima, od 1. juna.  

Lajtkoin (LTC) osnivač Čarli Li tvitovao je 25. juna da se izdavanje 250 miliona dolara može uporediti sa navedenom sumom u dolarima koja se deponuje na berzi za kriptovalute - što znači da to ne isključuje neposredni skok cena koja bi se dogodila kada se koristi za kupovinu kripta:

 

U vremena pisanja teksta, bitkoin je u proteklih 24 sata pao za 1,4% i trguje se na oko 6.100 dolara.

 

Pripremio: Nikola Tasić