Fondacija Tezos pokrenula je svoju beta mrežu, nazvavši taj potez "prelomnom tačkom" za projekat, prema zvaničnoj izjavi od 30. juna.

Prema izjavi Tezosa, tim je predložio početni blok njihove takozvane "probne mreže" i transakcije se mogu obrađivati na mreži. Tim Tezos je takođe izjavio da korisnici mogu početi da potvrđuju blokove ili bekapuju nakon prvih sedam ciklusa, za koji procenjuju da će biti za oko tri nedelje.

U svojoj izjavi, kompanija ohrabruje članove zajednice da preduzmu mere predostrožnosti kako bi osigurali sigurnost svojih koina uz interakciju sa probnom mrežom. Tezos dalje upozorava da nema ničega što firma može učiniti ako se "XTZ tokeni izgube ili ukradu.

Prema Tezosovoj veb stranici, probna mreža se pokreće u očekivanju šireg pokretanja glavne mreže u budućnosti.

Od prikupljanja rekordnih 232 miliona dolara tokom inicijalne ponude novčića (ICO) u julu 2017. godine, Tezos je bio tema kontrole i višestrukih tužbi vezanih za usklađivanje sa propisima Komisije za hartije od vrijednosti (SEC). Tužbe tvrde da Tezos tokeni treba da se smatraju hartijama od vrednosti po američkom zakonu, što znači da bi morale biti registrovane kod SEC-a, što znači da će biti zakonito prodate američkim investitorima.

Platforma je takođe dobila kritike zbog odlaganja emisije svojih tokena investitorima nakon ICO-a. Nakon prodaje tokena, nastao je spor između suosnivača Artura i Kejtlin Breitman, koji poseduju prava Tezosove intelektualne svojine i predsednika Odbora Tezos fondacije Džoan Gevers, koji su kontrolisali prikupljena sredstva, što je dovelo do odlaganja pokretanja platforme.

U aprilu je Tezos-ov Artur Breitman kažnjen je sa 20.000 dolara od strane američkih regulatora i zabranjeno mu je brokersko poslovanje do 2020. godine jer nije otkrio "spoljne poslovne aktivnosti" vezane za Tezos dok je radio za Morgan Stanli u upravi za finansijsku industriju (FINRA) na Vol Stritu.
 

 

Pripremio: Nikola Tasić