Indijski telekomunikacioni gigant Tata Communications imenovao je ključne prepreke za usvajanje blokčeina za kompanije na globalnom nivou, prema istraživanju objavljenom 12. decembra.

Deo ankete o novim sektorima - nazvan ‘The Cycle of Progress’ – Izveštaj Tata je zabeležio zabrinutost oko troškova, bezbednosti i privatnosti kao „ključnih prepreka za usvajanje odluka donosiocima poslovnih odluka“ u pogledu primene novih tehnologija.

Istraživanje je takođe ukazalo na rastući jaz u veštinama kao jedan od glavnih izazova u usvajanju novih tehnologija, uključujući i blokčein, veštačku inteligenciju (AI) i Internet stvari (IoT).

U izveštaju je, međutim, konstatovano da "bez obzira na to gde se njihov posao odvija na putu digitalne transformacije, donosioci odluka su čvrsto usredsređeni na pozitivan uticaj tehnologije."

"Ciklus napretka zvuči kao upozoravajući poziv za poslovne subjekte, sa jasnim" jazom u odnosu na stvarnost "koji se pojavljuje između različitih nivoa u organizacijama, jer inovacija dobija na zamahu," izjavio je glavni analitičar Tate, C.R. Srinivasan, dodajući:

"Ova nejednakost naglašava da direktori i šefovi poslovnih jedinica moraju bolje da informišu izvršnog direktora o svim izazovima sa kojima se suočavaju prilikom uvođenja novih tehnologija kao što su internet stvari i AI."

Blokčein, dodaje kompanija, usvajaju 44% organizacija koje su odgovorile na anketu.

Nakon što je centralna banka ovog proleća pokrenula zabranu rada bankama koje opslužuju kripto preduzeća, izazov za sud je u toku.

U skladu sa nastajanjem regulatornog okruženja u drugim zemljama, indijski zakonodavci bi na kraju mogli da preferiraju jak legalizovan ekosistem, ali i legalnu kriptovalutu u odnosu na potpunu zabranu, tvrde izvori ove nedelje.

Tata se bavila istraživanjem blokčeina u većim razmerama i kreirala je pismo o namerama (whitepaper) sa savetima za preduzeća koja žele da integrišu tehnologiju.

Neka druga predviđanja su ranije ove godine tvrdila da će blokčein samo u telekomunikacijama postati industrija od milijardu dolara do 2023. godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović