U postu na forumu objavljenom 1. oktobra, blokčein interoperabilna platforma Cosmos otkrila je „sigurnosnu ranjivost velike ozbiljnosti“ koja je pronađena u Tendermint Core-u, konsenzus mehanizmu.

Prema postu, ažurirana zakrpa objavljena je sledećeg jutra. Navodno je ranjivost uticala na sve verzije Tenderminta na kojem je izgrađen Cosmos. Svi validatori i provajderi usluga na mrežama koje pokreću Tendermint podstiču se da ažuriraju svoj softver što je pre moguće.

Blokčein za blokčein komunikaciju

Cosmos platforma omogućava pojedinačnim blokčeinovima da komuniciraju i vrše transakcije međusobno. Razvijen od strane tima Tendermint, on koristi inter-blokčein komunikacijski protokol da uspostavi blokčein interoperabilnost.

Kako je Cointelegraph izvestio u avgustu, to je takođe jedan od najboljih projekata koji se bave kriptovalutama i danas.

Nedavne ranjivosti blokčeina

Pored Cosmos-a ranjivosti su takođe otkrivene i u ZCash-u i u Lightning Network-u.

Iako nisu date dalje pojedinosti o Cosmos bagu, programer uključen u razvoj je ove nedelje u potpunosti otkrio ranjivost u Lightning Network-u.

LN nodovi, koji prihvataju transakcije finansiranja za otvoranje kanala (potrebnim da se proveri da li je transakcija „onako kako je obećana“ ili je napad), su mogli da troše sredstva na kanalu bez plaćanja.

Greška u ZCash-u, objavljena 29. septembar, mogla je da omogući curenje metapodataka koji se odnose na IP adrese zaštićenih ful nodova.