Poverenici Okružnog komunalnog preduzeća (PUD) su naložili osoblju da sprovede u delo moratorijum o kripto rudarenju nakon otkrivanja neovlašćenih aktivnosti rudarenja, objavili su 2. aprila iz PUD-a.

Mere izvršenja, koje uključuju novčane kazne, isključivanje, “izveštavanje o neovlašćenim opterećenjima za sprovođenje zakona kao krađu električne energije” i “zaštita javne bezbednosti”, prate ratifikaciju moratorijuma od 19. marta o licencama za rudarenje kriptovaluta. Naknade koje je predložilo osoblje bi mogle da iznose “5.000 dolara za neovlašćene operacije u stambenim područjima i 7.000 do 10.000 dolara u komercijalnim prostorima”.

Poverenici su se bavili državom i bezbednošću elektroenergetskog sistema nakon otkrivanja nekoliko slučajeva neovlašćenog rudarenja kriptovaluta, uključujući i one u stanovima, kućama i malim skladištima. Svaka jedinica za rudarenje troši dovoljno električne energije za izazivanje zabrinutosti zbog opasnosti od požara, pošto objekti nisu projektovani za takav teret.

Prema rečima generalnog direktora za potrošače Džona Stola, mesečna potrošnja u stanovima je skočila sa 500 kilovat sati na 11.000 kilovat sati i više, što je daleko iznad norme. Poverenik Geri Arsenaut je okarakterisao prekršioce kao “lažove”, govoreći:

“Ono o čemu smo razgovarali je vezano za osobe koje namerno pokušavaju da ‘hvataju krivine’ i koriste struju na način na koji objekat ne podržava i to rade bez da su podneli zahtev za uslugom koja bi to omogućila. Podržavam instalaciju automatskih brojila kako bi se suprotstavili tim ludacima pre nego što spale zgradu i možda pobiju porodicu ili decu u požaru.”

Ovaj potez poverenika PUD-a ima za cilj da reši bezbednosne rizike od prevarantskih radnji, kao što su preopterećenje mreže, rizik od požara za komšije, troškove okruga za istraživanje i praćenje ilegalnih operacija vezanih za kriptovalute.

Rudari su se sjatili u neke male američke gradove zbog jeftinijih troškova struje, što je od suštinskog značaja za veći profit. Kao posledica toga, mnogi mali gradovi su bore sa potražnjom. Prošlog meseca je gradsko veće Pitsburga usvojilo moratorijum od 18 meseci za delatnost rudarenja bitkoina u gradu, koji zahteva da rudari plate naknade i tako napune gradski budžet.

U januaru je CNBC prenosio o preopterećenosti elektroenergetske mreže zbog rudarskih aktivnosti u okrugu Douglas. U međuvremenu, problem je rešen dodavanjem 100 megavata data centrima.