Sudeći prema informacijama iz tamošnjih medija, muškarac Bredli Entoni Stetkiv je optužen od strane lokalnih organa reda zbog poslovanja bez potrebnih licenci za prenos novca.

Prema izveštaju, gosp. Bredli je posredovao u bitkoin transakcijama vrednim stotinama hiljada dolara bez potrebnih licenci za monetarno posredovanje. Koristio je veb stranicu LocalBitcoins, a susretao se sa svojim potencijalnim klijentima u restoranu " TIm Horton", predstavljajući se pseudonimom "SaltandPaper".

U sklopu tajne operacije, savezni agenti su se nalazili sa trgovcem i kupili više od 55.000 dolara u bitkoinu tokom nekoliko sastanaka, pri čemu je gosp. Bredli sklapao brokerske poslove bez pomenutih dozvola. Te aktivnosti koje je on obavljao su sve licencirane od strane državnih i federalnih agencija.

Ova operacija nam ukazuje da je stvarnost i dalje takva da se bitkoin pogrešno tumači jer se snaga decentralizovane valute znatno umanjuje zbog opasnosti nezakonitih radnji. Vlade, iako prihvataju njegov potencijal koji je veliki(i biće jos veći), ipak nastavljaju da izražavaju zabrinutost  zbog rizikia povezanih sa bitkoinom i drugim kriptovalutama.

 

Pripremio: Bojan Zečević