Samozvani kreator bitkoina (BTC), Kreg Vrajt, je pokazao dokument koji objašnjava poreklo pseudonima Satoši Nakamoto.

U intervjuu koji je 19. decembra objavio stručni časopis Modern Consensus, Vrajt je tokom intervjua pokazao dokument koji predstavlja članak iz digitalne baze akademskih časopisa JSTOR, od 5. januara 2008.

Članak govori o osobi po imenu Tominaga Nakamoto, koji je živeo između 1715. i 1746. u Japanu. Dokument je takođe sadržao sledeće rukopisne beleške:

„Nakamoto je japanski Adam Smit. Pošten registar + mikro keš. Satoši je pametna istorija. Nije previše teško."

Nakamoto: Japanski Adam Smit

Prema Vrajtu, on je odabrao ime Nakamoto u čast Tominaga Nakamotoa. Rukom pisana beleška upoređuje ga sa Adamom Smitom, koga mnogi smatraju ocem moderne ekonomije. Na pitanje da li su Nakamotove ekonomske ideje razlog zašto je odabrao svoje ime, odgovorio je:

„Delom, da. Pisao je o novcu i poštenom novcu i racionalnoj prirodi stvari. Tada je Šogun (feudalni vladar) bio u finansijskoj krizi i ekonomskoj štednji. [...] Sviđa mi se njegov opis, i našao sam se u ulozi njegovog brata Toka. „Nakamoto je bio čestit i tih, ali nestrpljiv po karakteru“ i pomislio sam: „To zvuči kao ja.“

Kada je u pitanju prva reč pseudonima, Satoši, Vrajt kaže da to znači "inteligentno učenje". To se, objasnio je, odnosi na to da ima pristup znanju koje su usvojili njegovi preci.

Iako Vrajt tvrdi da je Satoši Nakamoto, u novembru je takođe obavestio tužitelja da ne može finansirati nagodbu od 500.000 BTC (3,7 milijardi dolara) u slučaju koji je Kleimanov brat pokrenuo protiv njega. Dejv Kleiman je bio stručnjak za kibernetičku bezbednost, za koga mnogi veruju da je bio jedan od prvih programera iza bitkoin i blokčein tehnologije koji je umro u aprilu 2013. godine.

Kleimanovo imanje, kojim je upravljao Dejvov brat Ira Kleinman, pokrenulo je slučaj u februaru prošle godine, optužujući Vrajta da je ukrao stotine hiljada bitkoina - vrednih više od 5 milijardi dolara - nakon smrti programera.

Poznato je da je Satoši Nakamoto izrudario izvorne blokove u Bitkoin blokčeinu, takozvanim Satoši blokovima i prema tome bi trebalo da poseduje značajan broj novčića na svojoj adresi.