Krimske vlasti razmatraju stvaranje blokčein klastera koji bi podržao investicione platforme kojima bi se omogućilo stranim investitorima da anonimno rade u sankcionisanim zemljama, saopštila je 16. novembra glavna ruska novinska agencija TASS.

Ranije ove nedelje stalni predstavnik Republike Krim u ime predsednika Ruske Federacije, Georgi Muradov, već je otkrio potencijalne planove Vlade Krima za stvaranje odvojenog blokčein klastera u regionu za preduzetničke fondove.

Danas je Roman Kulačenko, predsednik Krimske republikanske asocijacije za blokčein investicije, rekao da bi se na poluostrvu Krim mogao otvoriti novi međunarodni obrazovni centar za rad sa blokčein tehnologijama kao način izbegavanja sankcija.

Prema rečima Kulačenka, ovaj obrazovni centar bi omogućio obuku stručnjaka iz različitih zemalja pod sankcijama u blokčein tehnologiji. Dodao je on:

"Postoje brojne države, poput Krima, koje su pod sankcijama - na primer, Južna Osetijai i Abhazija. Imamo iste probleme, a centar će nam omogućiti da udružimo napore i rešimo problem".

U septembru, Severna Koreja je izjavila da koristi kriptovalute kako bi izbegla sankcije koje su joj nametnule SAD, uprkos trenutnim ograničenjima namenjenim fiat imovini, izvestio je Cointelegraph 26. septembra.

 

Pripremila: Majda Petrović