Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire imenovao je otvorenog bitkoin kritičara na čelo radne grupe koja ispituje regulaciju kriptovaluta, izveštava lokalni izvor Les Echos u ponedjeljak, 15. januara.

Jean-Pijer Lando, koji je pre četiri godine nazvao bitkoin "lalama modernog doba", sada će voditi napore Francuske da "bolje kontroliše" njegovu regulativnu evoluciju.

"Želimo stabilnu ekonomiju", rekao je ministar Le Maire novinarima na zasedanju tokom kojeg je najavio imenovanje Landoa.

"Ne možemo dozvoliti špekulativni rizik i mogućnost zloupotrebe [sredstava] povezanih sa bitkoinom."

Uprkos Landovom otporu, Les Echos ga opisuje kao "Monsieur Bitcoin", gospodin Bitkoin.

Zadaci Landoa će uključivati istraživanje kako francuske vlasti mogu da zaustave "utaje poreza, pranje novca i finansiranje kriminalnih i terorističkih aktivnosti" koristeći kriptovalute.

Sam Le Maire je postao pristalica zakonodavnih poboljšanja za kriptovalute na međunarodnom nivou u poslednjih nekoliko meseci.

U decembru je najavio svoju želju da bitkoin bude tema rasprave na predstojećem samitu G20 u Argentini, zakazanom za mart.

"Očigledno postoji rizik od špekulacije. Moramo uzeti u obzir i razmotriti ovo i videti kako ... sa svim ostalim članovima G20 možemo da regulišemo bitkoin", izjavio je za lokalnu novinsku mrežu LCI.


 

Pripremio: Nikola Mosurović