Hrvatske pošte u saradnji sa Electrocion-om kako bi sprovele pilot program za razmenu kripto-u-fiat u Zadru.

Pilot-servi će, kako se navodi, omogućiti vlasnicima kriptovaluta da konvertuju bitkoin (BTC), iter (ETH), stelar (XLM), XRP i EOS u kune u jednoj od lokalnih ekspozitura Hrvatske pošte, navodi se u saopštenju poštanske službe 24. jula.

Pilot projekat razmene je trenutno dostupan u tri poštanske ekspoziture u Zadru kako bi se procenilo interesovanje tržišta za uslugu. Hrvatske pošte imaju za cilj da šire uslugu na veće gradove i turističke centra širom Hrvatske. Prema navodima iz izveštaja, kripto-u-kune servis radi od 15. jula.

Kako se navodi u saopštenju, partner Hrvatskih pošta Electrocoin već pet godina pruža usluge posredovanja. Na sajtu kompanije, usluge Electrocoin-a su dostupne širom EU.

Kriptovalute i blokčein u poštanskom sektoru

U februaru, zvanična poštanska služba Lihtenštajna, Liechtensteinische Post AG, je objavila planove za pružanje usluga razmene kriptovaluta u svojim ekspoziturama. U julu, regionalni direktor poštanskih ekspozitura Lihtenštajna, Gustav Gejol, je izjavio da je program uspešan.

Lihtenštajnske pošte će, kako se izveštava, dalje razvijati uslugu povećanja dnevnog limita za razmenu sa 1.000 švajcarskih franaka na 20.000 švajcarskih franaka i u planu je proširenje na više lokacija.

Kao što je ranije saopštio Cointelegraph, Austrijske pošte su pustile u opticaj markice za kolekcionare sa sertifikatom na blokčeinu u junu. Ove markice su očigledno prve kripto kolekcionarske markice u svetu, a izdate su sa dva prateća dela - funkcionalnim delom stilizovanim sa Itirijum jednorogom i autentifikator koji sadrži QR kod.