Firma za kripto analitiku Messari, dodala je novi indeks za 10 kripto berzi, najavila je kompanija u blog postu 26. marta.

Messari je pokrenuo novi proizvod po imenom “Stvarnih 10 obima” na svom OnChainFX domenu kako bi ograničili fabrička podešavanja za računanje trgovinskog obima određenih berzi. Trgovinske platforme koje spadaju u “Pravih 10” su: Binance, Bitfinex, Bitflyer, Bitstamp, Bittrex, Coinbase Pro, Gemini, itBit, Kraken i Poloniex.

U objavi, Messari je izjavio da pomenute berze prijavljuju “značajne i legitimne obime trgovine kroz njihov API [aplikacioni programski interfejs]”. Kompanija je dalje otkrila da će u sledećim mesecima dodati druge berze.

Pažnja Messari-a na “značajne i legitimne” obime trgovine prate izveštaj vodećeg kripto indeks fonda Bitwise Asset Management, koji je tvrdio da je 95% obima trgovine na neregulisanim berzama lažno ili manipulisano.

“Pod lupom, berze koje prijavljuju najveći obim trgovine prikazuju neprepoznatljivu aktivnost. Većina prijavljenog obima je lažno ili čista manipulacija tržišta”, navodi se u izveštaju.”

Drugi izveštaj The Tie-a došao je do sličnog zaključka, sa otkrićem da je skoro 90% prijavljenog obima trgovanja svih berzi netačno. The Tie je izjavio da je 87% analiziranog obima trgovine koje je prijavljeno, potencijalno sumnjivo.

Nakon izveštaja Bitwise-a, izvor kripto tržišta CoinMarketCap (CMC) obećao je da će ponovo izračunati rang berzi. Rukovodioci CMC-a su napisali na Tviteru:

“Pratimo reakciju naših korisnika i radimo na tome da dodamo nove opcije kako bi korisnici dobili bolju sliku berzi i kriptovaluta na sajtu.”


Pripremio: Marko Mihajlović